De verbouwing

14 juni 2023

Dan zijn we alweer een half jaar verder zonder update op de website. We zijn nu bezig met de laatste werkzaamheden in de woonkamer en boven af te ronden voor we een kluspauze inlassen omdat we ons eerste kindje verwachten begin juli.

In de woonkamer is al het elektra gelegd, wordt er nu de laatste hand gelegd aan de rondboogkozijnen, is er leemstuc aangebracht op de wanden en hebben we veel spullen naar beneden verhuisd. Planningen lopen toch altijd anders dan je denkt. Zo hebben we bijvoorbeeld besloten om lampen pas later op te hangen/te bevestigen, worden plinten niet geverfd en wordt het achterzetglas na de zomer geplaatst.

De badkamer hebben we in gebruik kunnen nemen toen de warmtepomp is geïnstalleerd. Wat is het fijn om een bad te kunnen nemen! Boven hebben we verder onze slaapkamer ook grotendeels af. We timmeren later een kledingkast en de deuren moeten nog bevestigd worden, maar de wanden zijn geverfd en we hebben vilt op de achterwand gelijmd.

Sinds vorige week is het flink warmer geworden, maar binnen genieten wij van vloerkoeling en koelere lucht via de WTW installatie. Zo is het binnen goed vertoeven. Ook merk je direct het fijne klimaat door de dikkere laag leemstuc in de woonkamer.

5 januari 2023

De laatste update was van een hele lange tijd terug, hoog tijd voor een nieuwe update van de verbouwing! We hebben niet echt van de periode in augustus geleerd: we hebben veel andere dingen gepland maar nog steeds klusdeadlines, dus het was flink aanpoten.

Na de vorige update is er veel gebeurd. De keuken is geplaatst, er is getegeld in de hal en bijkeuken en in de badkamer. De badkamer is gestuct met kalkstuc. Daarnaast heeft GJ al het elektra boven gelegd, zijn er al veel OSB platen en een aantal gipsplaten bevestigd op de muren boven. De vloer boven is geëgaliseerd en het marmoleum is gelegd. We slapen zelfs al in onze nieuwe slaapkamer! Zonder deur, zonder elektra of muren die af zijn, maar ons nieuwe bed ligt hemels!

De kozijnen beneden worden steeds mooier. Met behulp van buigtriplex en hout in veel verschillende afmetingen maakt Gert-Jan zijn vader de omtimmeringen van de rondboogkozijnen die stuk voor stuk verschillen. Als deze af zijn kan de mal die hiervoor gemaakt worden naar Balink die het achterzetglas zal maken en leveren. Balink heeft voor de kerst, toen het verschrikkelijk koud was, de nieuwe buitendeuren geplaatst. Wat is dat mooi en wat een licht komt er binnen!

We willen ons de komende tijd focussen op het afmaken van de bovenverdieping om daarna verder te klussen in de woonkamer. Nog genoeg te doen!

Klusweken 131 – 137 – 21 augustus 2022

We zijn ruim twee maanden verder en er is weer een mijlpaal bereikt: de betonvloer ligt erin!

Voordat de betonvloer erin gelegd kon worden, was het wel een periode waarin we moesten buffelen. In één weekend moesten we de begane grond opgeruimd hebben en de isolatie gelegd hebben, om op tijd te zijn voor de vloerverwarming. Drie lange dagen verder was dat gelukt! In een ochtend hadden de mannen van Frythermo de vloerverwarming gelegd, we beseften maar weer dat het goed was dat we dit hadden uitbesteed.

Na de vloerverwarming konden we de wapeningsnetten leggen en aan elkaar vlechten. We waren nog niet vergeten dat we dit rotwerk vonden en onze mening is niet veranderd. Maar met weer hele fijne klushulpen is het ons gelukt en waren we klaar voor het betonstorten.

We hadden dit een week voor de bouwvak gepland. De mannen van Zijlstra betonafwerking stonden om 6.30 uur voor de deur voor de voorbereidingen. Na het betonstorten is het beton gevlinderd, dit was na 18.00 uur ’s avonds klaar. De week hierna hebben bij de ouders van Gert-Jan kunnen logeren om het beton goed uit te laten harden. Daarna hebben we twee weken gekampeerd en de verbouwing even helemaal los kunnen laten.

We hebben ook besloten om het een beetje rustiger aan te doen en afspraken met vrienden of familie niet af te zeggen door de verbouwing. Het resultaat is dat we bijna alle komende weekenden volgepland hebben met andere dingen, dat is misschien ook wat overdreven. Nu is het lichtelijk stressen om alles af te krijgen voordat de keuken wordt geïnstalleerd en de badkamer en hal worden betegeld over een paar weken. Dat wordt dus een paar avonden klussen. Maar daarna echt wat meer rust in de tent!

Klusweken 123 – 130 – 5 juni 2022

We zijn de afgelopen twee weekenden weer verder gegaan met verbouwen, na in mei weinig tot niet geklust te hebben. We zijn 20 mei getrouwd in Aalsum, bij de ouders van Tessa thuis. De weken ervoor zijn we bezig geweest met voorbereidingen, de tuin netjes maken en het huis versieren. Daarna zijn we nog lekker op vakantie geweest. We konden hierna weer met nieuwe energie aan de slag

Inmiddels hebben we overal drainage aangelegd waar dit nodig was. De wanden zijn allemaal opnieuw geïsoleerd, waarbij we eerst een laag kurk gebruikt hebben omdat dit vochtbestendig is. Ook hebben we open stootvoegen aangebracht en hebben we het onderste deel tegen de muur vrijgelaten van isolatie zodat het kan ventileren. Voor ons gevoel hebben we er nu alles aan gedaan om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Er zijn nog geen fikse regenbuien geweest, dus we moeten nog afwachten of het echt goed is nu. Boven hebben gutex isolatieplaten gelegd en daarboven een dubbele laag fermacellplaten. Ook is een groot deel van het elektra hier gelegd.

Na het isoleren beneden kon er overal folie op de wanden geniet worden en vastgelijmd worden aan de vloer. Nu bevestigen we op het onderste deel installatielatten zodat er OSB platen op geschroefd kunnen worden. Zo kunnen we aan de slag met isolatie en later wapening zodat de vloerverwarming gelegd kan worden en het woonbeton gestort kan worden. Gezien de planning is het niet haalbaar dat de hele wanden klaar zijn, dus dit pakken we later verder op.

Gister hebben we veel klushulpen gehad en hebben we het beneden bijna helemaal kunnen opruimen, leegmaken en schoonmaken. Wat is het licht en ruim beneden! Dat komt mooi uit, want volgende week hebben we open dag!

Als onderdeel van doarpskonferinsje van Meidwaan yn Boarn openen wij van 13:30 – 16:00 uur de deuren zodat iedereen kan komen kijken wat er de afgelopen jaren is gebeurd.

Afgelopen week zijn waterleidingen gelegd door Mensonides, blij dat we dat zelf niet hoefden te doen! Daarnaast is de buurman Arno Bijlsma bezig met het stucwerk buiten te herstellen en te vernieuwen.

Rondom de entresol en het trapgat zijn in april glazen balustrades geplaatst door Sparq Balustrades, dat ziet er echt prachtig uit! Dat is nu alleen even niet te zien, want we hebben het heel goed ingepakt met allemaal karton. Daarna is boven vloerverwarming in de vloer gefreesd. We bleken hierbij de twee platen fermacell niet goed genoeg op elkaar gelijmd te hebben. Gert-Jan moest achter de freesmachine aan om alle stukjes fermacell weer vast te maken door vele schroeven erin te draaien. Even leek er sprake van dat alle platen eruit moesten en het opnieuw moest, maar gelukkig bedacht Gert-Jan deze oplossing.

Er is dus weer een heleboel gebeurd. De planning is wel strak voor het leggen van de vloerverwarming en het storten van de betonvloer, het zou lekker zijn als dit er allemaal in ligt en we de intensiteit van het klussen wat kunnen verminderen.

Klusweken 111 – 122 – 23 maart 2022

We kregen al een aantal verzoekjes voor een update op de website en inderdaad, de laatste was erg lang geleden. Nadat ik (Tessa) corona kreeg in januari ben ik helaas nog niet hersteld en is voor mij het werken, studeren en klussen tijdelijk stil komen te liggen. Gert-Jan doet ontzettend zijn best om voor de verbouwing alles uit te zoeken, materialen te bestellen, contact met derden te houden en te klussen voor 2. Dit naast zijn werk en het mij helpen rustig aan te doen. Een topper!

Begin januari klusten we fanatiek voor de (enigszins optimistisch gestelde) deadlines die in het verschiet lagen. We waren zeer gemotiveerd door het vooruitzicht een prachtige badkamer en woonbetonvloer beneden te hebben voor onze geplande bruiloft in mei. Dat vooruitzicht op die woonbetonvloer verwaterde, letterlijk. Gert-Jan kwam op een ochtend beneden en stapte vanaf de trap zo het zwembad in die zich opnieuw gevormd had op de betonvloer.

Na het aanleggen van drainage langs de zij- en achtergevel en het dichtsmeren van de voegen dachten we echt dat we het vochtprobleem hadden opgelost. We konden die dag wel huilen. We hebben die avond even goed zelfmedelijden gehad, gebaald en nieuwe plannen gemaakt. Die betonvloer komt er niet in april, deze hebben we naar juli uitgesteld. Dit geeft ons de tijd om ook drainage langs de andere gevel te leggen en de gevels te laten drogen nadat we alle isolatie onderaan er weer uitgehaald hebben. Daarnaast kan in april het stucwerk langs de gevels hersteld worden, we verwachten dat dit ook zal helpen tegen het binnendringen van vocht. Peter Posthumus heeft inmiddels de voegen hersteld.

Dat baalmomentje lieten we weer achter ons. We hebben een gesprek gehad met een man van een groothandel voor armaturen die ons advies zal geven over de belichting in het pand. Dit advies laat even op zich wachten, hebben we besloten om ook het betegelen van de badkamer uit te stellen. Boven de badkamer zullen leidingen getrokken moeten worden en we willen alles wel meteen goed moeten doen. Nu ik niet tot weinig klus, geeft dit ons ook wat lucht om het rustiger aan te doen.

In januari is de installateur van Mensonides begonnen. Gezien onze slechte relatie met water hebben wij het leggen van waterleidingen uitbesteed. Daarnaast heeft de installateur het grootste deel van de WTW ventilatie systeem geplaatst. Van Mensonides hebben we ook het installatieplan ontvangen. Het duurde even voordat Gert-Jan begreep hoe dit precies in elkaar zat. Gelukkig heeft de installateur veel uitleg gegeven. Inmiddels is Gert-Jan aan de slag gegaan met het plaatsen van de wandcontactdozen boven. Deze week worden de glazen balustrades geplaatst, dan kunnen wij daarna de vloer leggen. In april wordt de vloerverwarming namelijk in de vloer gefreesd boven. Dan begint het al heel wat te lijken.

Twee weken geleden bereikten we een mijlpaal: alle kozijnen voor en achter zitten er weer in na herstel en het glas is geplaatst door Jan van der Woude. Wat een licht komt er nu binnen! Gert-Jan zijn vader gaat nu verder met de afwerking binnen van de kozijnen, hier zijn hele constructies voor bedacht want de kozijnen zijn nou niet echt standaard te noemen.

Buiten wordt een tijdelijk hok gemaakt zodat we hier veel restmaterialen kunnen opslaan. Het hok wordt ook gemaakt van materialen die we eerder uit het pand gesloopt hebben. Dit helpt ons hopelijk een eind in het leegmaken van de zalen beneden voor het storten van de vloer.


MetaSlider

Klusweken 103 – 1101 januari 2022

Vrijdag sloten we het jaar klussend af en zaterdag begonnen we het jaar goed door al vroeg weer aan de slag te gaan. Voor ons gevoel schiet het soms niet genoeg op, maar als we zo terugkijken op de afgelopen weken is er een boel veranderd!

Drie kozijnen van de voorgevel zijn gelast en gespoten weer prachtig teruggekomen. Met de opgebouwde ervaring plaatsten we de kozijnen vrij vlot weer terug in de gevel. Wat staat dat prachtig! De laatste drie kozijnen liggen nu nog bij vd Wal in Boasum. Deze waren er erg slecht aan toe, een stuk van het kozijn was er zelf tussenuit gebroken. We hopen dat ze deze ook weer zo mooi kunnen maken en we de laatste kozijnen vlot kunnen terugplaatsen.

Op de bovenverdieping zijn alle platen op de wanden geplaatst. We moeten nog een keuze maken uit tegels, maar verder is de badkamer uitgezocht. Ook hebben we opdracht gegeven voor het leggen van vloerverwarming in maart/april. Het wordt steeds wat concreter dus.

Beneden in de woonkamer komt woonbeton. Ook hier is al opdracht voor gegeven. In april zal het gebeuren! We hebben de afgelopen maanden behoorlijk wat geregeld, dat merkten we ook wel aan ons energielevel. Dat soort dingen moeten we leren wat beter te spreiden, mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

In de bijkeuken hangen zelfs de eerste gipsplaten al. De komende week moeten we hier nog de gaatjes vullen en verven. Na de vakantie kan de installateur (Menzonides) de installaties ophangen. Het voelt wel gek om nu al de kleur van de muren uit te kiezen. We willen dampopen isoleren (zie uitleg: https://www.eco-logisch.nl/kennisbank-Damp-open-isoleren-139), daarom kiezen wij voor kalk- of leemverf. We hebben hier een boel uitleg over gekregen van Wyger Smits. Zijn bedrijf gaat het stucwerk verzorgen in de woonkamer. In de woonkamer willen we leemstuc laten aanbrengen, de dikke basislaag zal ook een positief effect hebben op de akoestiek in de woonkamer.

Gert-Jan zijn vader is aan de slag gegaan met de omtimmering van de kozijnen. Best een uitzoekwerk hoe dit precies gedaan moet worden, onze kozijnen zijn nou niet echt standaard te noemen. Wat wordt dat mooi!

De installateur zal dus eerst aan de slag, zij zullen de waterleidingen, waterpomp en wtw installatie plaatsen. Met behulp van hun tekening zullen wij daarna de elektriciteit aan gaan leggen. Wij willen de verlichting op domotica laten werken, waardoor we flink wat kilometers aan moeten gaan leggen. Eind april moet het woonbeton gestort zijn en de badkamer af zijn. Dat wordt doorwerken! In juli wordt de keuken geplaatst, daarna moet het toch wel verdacht veel op een huis lijken! Wij kijken er naar uit!

Klusweken 95 – 102 – 9 november

Het klussen, werken en studeren is een beste uitdaging om te combineren, waardoor er minder regelmatige updates op de website verschijnen.

Op de bovenverdieping staat het geraamte van de kamers, hier moeten de laatste platen nog worden bevestigd worden. Beneden is de voorzetwand voor de schoorsteen geïsoleerd en de achterwand is volledig bedekt met folie. In de hal was ook geïsoleerd, nadat het opnieuw volgestroomd was met water ontdekten wij plakkaten met schimmel op de wand. We hebben alle geïsoleerde wanden gecontroleerd en delen isolatie weer weg moeten halen door vocht.

De urgentie van het waterprobleem werd ons wel duidelijk en we hebben de gevels blootgelegd. Hier zagen we dat het voegwerk nagenoeg compleet verdwenen is. We zijn bezig met het opnieuw voegen van de gevels en zullen deze daarna behandelen om het vocht tegen te houden. Hopelijk is het probleem zo opgelost!

Daarnaast hebben we ons de afgelopen weken georiënteerd op een keuken en badkamer en afgelopen vrijdag hebben we een keuken gekocht! Of nou ja, onze handtekening gezet. Nu moeten we nog hard aan de slag met de installaties om vervolgens de betonvloer te laten storten zodat deze keuken in april geplaatst kan worden. Een mooi vooruitzicht om naartoe te werken!

Komend weekend hopen we de eerste kozijnen aan de voorzijde van het pand uit de gevel te halen om deze te laten herstellen. Wat zal dat mooi zijn voor het aangezicht!

Klusweken 88 – 94 – 13 september

Via het contactformulier werden we gevraagd wanneer we een nieuwe update zouden plaatsen, toen zag ik tot mijn schrik dat dit al veel te lang geleden was! De volgeplande weken vliegen voorbij.

Inmiddels zijn de kozijnen gesteld en heeft Jan van der Woude uit Aldeboarn deze allemaal van glas voorzien. De stopverf moet nog een aantal weken uitharden. Hierna kunnen we de twee kozijnen die in de verkeerde kleur zijn gecoat in de juiste kleur overschilderen. Het achteraanzicht wordt zo al erg mooi!

Boven staan de contouren al van hoe het gaat worden. Onze toekomstige slaapkamer is buitenom geïsoleerd en het kozijn en de tussenwand staan. Voor een groot deel zijn de platen hierop bevestigd. Als de latjes bevestigd zijn op de wanden dan is het hier klaar om de leidingen plaatsen. De badkamer hebben we uitgetekend op de vloer en ook hier staat het wandje en kozijn en ook al de wand voor de inloopdouche.

Hiernaast komt nog een extra slaapkamer en verder blijft de bovenverdieping vrij. De grote entresol zal omgeven worden door een mooie glazen balustrade. En ja we beseffen dat we ons vele uren kunnen gaan uitplannen om al dat glas te wassen in en om het huis.

De hal beneden is zo goed als klaar voor het plaatsen van de leidingen en installaties. De folie is op de wanden geniet en de latjes zijn hierop bevestigd.

In de zaal aan de straatzijde hebben we een gedeelte vrijgemaakt van bouwmaterialen, hier kunnen we aan de slag met het eruit halen van de kozijnen zodat deze gestraald en behandeld kunnen worden.

De goot rondom het huis is nu klaar en wat ziet het er mooi uit! Nou ja oke, er moeten nog wat hoekjes gedaan worden, maar dat komt op een gegeven moment nog. Daarbij heeft Mensonides de zonnepanelen geplaatst op het dak, een enkele liggende rij op het achterste dakvlak en twee rijen op het middelste dakvlak.

We zijn dus weer een heel eind opgeschoten! Ondertussen zijn we aan het kijken voor een keuken, die dan volgend voorjaar geleverd kan worden. Zo wordt het beetje bij beetje meer een huis.

Klusweken 84 – 87 – 25 juli

Drie kozijnen hebben we weer teruggeplaatst! Deze moeten nog gesteld worden, daarna kunnen ze definitief vastgezet worden en kan er glas in worden geplaatst. Gert-Jan is ook bij Balink langgeweest voor het achterzetglas, het is alweer een stuk duidelijker hoe dit eruit moet gaan zien.

Op de achterwand hebben we twee rijen met folie geplaatst, dat ziet er direct al mooier uit! We zijn nu in de hal bezig met isoleren, zodat ook hier folie en daarna latten voor geplaatst kunnen worden.

De heg die eruit gehaald is, is afgevoerd in een container. Waar we eerst nog het plan opgevat hadden om dit in de kar in meerdere ritjes af te voeren, leek ons dit later gezien de grote bult toch niet zo’n geweldig plan. Ark & Reau zette ene mega container neer, en het tuinafval was binnen een weekend verdwenen.

Nog meer goed nieuws: onze meterkast binnen is aangesloten!! Heel veel geduld en telefoontjes later is het dan werkelijk gelukt. Dat is wel een feestje waard.

De afgelopen dagen zijn we vooral met hele andere dingen bezig geweest. Ik kwam donderdag namelijk thuis in een zee van waxinelichtjes, werd er mij een prachtig filmpje getoond en ging Gert-Jan vervolgens op 1 knie om mij ten huwelijk te vragen! We vinden het heerlijk om na te denken hoe onze trouwdag eruit gaat zien en even niet over de bouwmaterialen die wij moeten bestellen.

Klusweken 80 – 83 – 4 juli

Het eerste kozijn hebben we geprobeerd terug te zetten. Hierbij merkten we dat de kozijnen waarschijnlijk toch niet helemaal gelijk zijn aan elkaar. We wachten daarom op de volgende twee kozijnen om deze eerst terug te plaatsen. Zo hoeven we de zware takel niet te verplaatsen. We schrokken vorige week alleen van het bericht dat de twee kozijnen die bij de straler liggen daar kapot / door midden zijn gegaan. Ze gaan dat nu repareren. We hopen heel erg dat dit goed gerepareerd kan worden.

De achterwand is nu volledig geïsoleerd. Hier kunnen we met het plaatsen van de folie aan de slag. In de hal zijn we begonnen met het isoleren van de buitenmuren.

Het dakbeschot op de bovenverdieping is weer een stuk verder schoongemaakt. Ook een aantal balken hebben we met de staalborstel bewerkt, de gekke (vocht?)vlekken zijn hierdoor iets minder geworden. We willen hier nu aan de slag met het maken van wandjes.

De balken die op de bovenverdieping lagen, die hier zijn weggezaagd om de verdieping te verlagen, hebben we naar beneden gebracht. Dit was wel even een klus! We hadden een mooie opening naar buiten door de kozijnen die er nu uit zijn. We hebben ladders zo door de opening op de verdieping gelegd en daarvoor de balken naar buiten geschoven. Zo hebben we opeens heel veel ruimte boven!

Onze heg buiten kon je niet meer echt een heg noemen. In de wirwar van takken, onkruid en hedera kon je niet onderscheiden wat voor heg dit zou moeten zijn. Het eerste deel hebben we weg gehaald om de caravan naar voren te kunnen duwen. Gister is de rest van de heg door onze vaders weggehaald. Het grootste deel bleek rot en hieronder zie je nog verschillende stammen van bomen die hier vroeger gestaan hebben. We willen als de caravan weg is een container huren om al het groenafval in een keer kwijt te zijn. Dan kunnen we ook de rest van de wortels laten afgraven.

Klusweken 75 – 79 – 18 juni

We hoopten op een zonnetje en die kregen we volop! Wat heerlijk om met zulk lekker weer te klussen!

Twee kozijnen hebben we weer opgehaald van de straler. De volgende twee kozijnen hebben we direct weggebracht. Wat zien die kozijnen er mooi uit zeg! Volgende week willen we de kozijnen weer in de gevel proberen te zetten, we zijn heel benieuwd hoe dit eruit gaat zien.

Binnen hebben we een muur geïsoleerd om vervolgens de meterkast af te kunnen maken. Het wonder is namelijk geschied: er is geschouwd door de aannemer en nu kan er een afspraak worden gemaakt voor het aansluiten van de meterkast. Echt soepel ging dit niet. We hebben vele telefoontjes gepleegd naar Liander. Hier werden we niet geholpen. We zouden vanzelf gebeld worden zeggen ze, 8 weken na het aanvragen, en ze konden niks aan dit proces doen. De telefoniste meldde dat we ‘moesten denken in mogelijkheden’. Best lastig als een bedrijf het monopolie heeft voor de aansluitingen. We spoorden de contactgegevens op van degene die de aansluiting voor onze bouwkast geregeld had en die was gelukkig ontzettend vriendelijk en meedenkend. Een afspraak werd ingepland. Helaas helaas werd deze afspraak de ochtend zelf afgezegd, omdat er een rapport niet aanwezig zou zijn. Er gingen weer meerdere telefoontjes overheen en overredingskracht van de contactpersoon van Liander, toen er werd besloten dat dit rapport toch niet nodig zou zijn. Dus eindelijk was daar de afspraak voor het schouwen! Ze waren wel zo vrij om de datum voor het daadwerkelijk aansluiten 2 maanden naar achteren te verplaatsen dan de aanvraag.. We hopen dat dit toch nog naar voren gehaald kan worden.

Gert-Jan heeft met onze vaders heel hard gewerkt de afgelopen vrijdagen om de steiger af te bouwen. Wat geeft dat een ander gezicht! Als de kozijnen er weer in zitten dan is het toch weer een prachtig pand!

We hebben inmiddels heeel veel isolatie binnen, dus we hebben genoeg werk te doen. Als we het dakbeschot boven helemaal schoongemaakt hebben, kunnen we daar beginnen met isoleren en verder opbouwen. Het maakt het klussen erg leuk om ons huis steeds meer vorm te geven.

Klusweken 72 – 74 – 22 mei

Project kozijnen is in volle gang! Het tweede kozijn hebben we – na nog veel steen wegbikken – eruit getakeld. De beide kozijnen hebben we op de kar getild en weggebracht naar T vd Wal Straal- en Coatingbedrijf. Als het goed is worden deze binnen twee weken gestraald, schooperen (ja ja, mijn vocabulair wordt nog steeds uitgebreid, het betekent dat er wordt gezorgd dat de verf kan hechten), een coating aangebracht en afgewerkt.

De volgende twee kozijnen zijn grotendeels vrijgemaakt van het metselwerk die de kozijnen vasthoudt. Het weghalen hiervan maakt het ook tot een uitdaging om de gerestaureerde kozijnen later weer vast te zetten. Hiervoor gaan we nog iets geniaals bedenken.

Ondertussen maken we op de bovenverdieping het dakbeschot schoon. Hier komt ontiegelijk veel zwart water vanaf. In onze tijdelijke woonruimte hebben we het hout behandelt met loog en witte zeep. We zijn er nog niet uit of we dit ook toepassen op de andere kap. Het moet in ieder geval iets zijn wat vochtregulerend is en we willen graag de houtnerf blijven zien.

Voor het aanvragen van de aansluitingen werkt Liander helaas niet met ons mee. Ze geven ons elke keer andere informatie en het is niet duidelijk wanneer onze aanvraag in behandeling genomen wordt. Hierna moet het nog geschouwd worden waarna de daadwerkelijke datum voor aansluiten gepland kan worden. Uit informatie van de aannemer die dat doet, lijkt het erop dat we als we geluk hebben eind augustus of september aangesloten kunnen worden. We moeten het dus nog een paar maanden zonder wifi stellen.

Steeds meer gootklossen pronken op de gevels. Door het slechte weer hebben we deze helaas nog niet kunnen schilderen. We wachten met smart op mooi weer om deze mooi te maken en daarna de stijger af te kunnen breken.

Dat we met smart op mooi weer wachten heeft er ook mee te maken dat we he-le-maal klaar zijn met het water in ons huis. Plots werd ik (Tessa) uit mijn teamsvergadering getrokken om met emmertjes en handdoeken aan de slag te gaan door de stralen water die in de slaap- en badkamer naar binnenkwamen. De kilgoot overstroomde en het water liep rechtstreeks naar binnen. Niet helemaal de bedoeling, dus dit wordt als het goed is binnenkort opgelost.

Om de ellende compleet te maken, stapten we beneden in een enorme vijver. Veel water stroomde via de gevels op de grond. De meterkast overstroomde en de tuin stond blank. Het water moet ergens heen dus jawel, allemaal welkom bij ons. De plannen die we hadden, werden overboord gegooid en het werd een hele avond water stofzuigen.

De volgende dag baanden we ons een weg tussen de spullen die verplaatst moesten worden door alle nattigheid en was het een dag met vele wassen draaien om de boel weer schoon en droog te krijgen. Ons geluk was compleet toen een spinnennest in de slaapkamer uitkwam en vele, vele spinnetjes ons kwamen vergezellen. Gelukkig leken deze na 3 pogingen uitgeroeid.

Je leest het, we hebben een zonnetje nodig. Een huis verbouwen is leuk hoor, maar dat water moet even buiten blijven.

Klusweken 67 – 71 – 9 mei

Wat is het fijn om nu niet meer te reizen naar ons klushuis! Gert-Jan kan regelmatig na zijn werk nog even aan de slag en op klusdagen starten we wat rustiger op. Soms zo rustig dat we door onze klushulp uit bed worden getrommeld.

We zijn nu aan de slag gegaan met de goten. Een groot deel is al geschilderd. Als je langs ons pand komt, zal je aan de zijvlakken al mooie gootklossen zien. De gootklossen worden gemaakt door Gert-Jan zijn vader, er worden heel wat uren werk in gestopt. Aan de voorgevel zullen zelfs nog ‘luxere’ varianten komen. Dit maakt al zo’n verschil in het aanzicht!

Binnen is een dragende wand gemaakt in de hal en ook de meterkast is geplaatst. Helaas zullen we voor daadwerkelijke aansluiting nog veel geduld moeten hebben, met geluk zal dit eind juni zover zijn. We worden vooral erg gelukkig als we straks WiFi hebben. We maken nu gebruik van Gert-Jan zijn hotspot op zijn telefoon. Als hij op dat nummer gebeld wordt, word je zo uit je teamsvergadering gezet door de verbinding die onderbreekt. Niet ideaal dus.

Na lang wachten is de isolatie geleverd. De megagrote wand achterin de woonkamer kon dus geïsoleerd worden. Afgezien van al dat stof om je heen een leuk klusje om met zijn drieën te doen. Met doorwerken hebben we twee lagen kunnen plaatsen. We zullen dunnere isolatie bestellen voor het laatste laagje. Daarna kunnen we de folie plaatsen en latjes bevestigen voor de installatiespouw.

Hopelijk kunnen we volgende week de eerste kozijnen wegbrengen, dat moeten we nog afstemmen met het bedrijf dat dat zal gaan doen. Daarna kunnen we op zoek naar een glaszetter. Wat zal het mooi gaan worden met gerestaureerde kozijnen!

Voor verschillende deuren, een balustrade en isolatieglas achter de rondboogkozijnen hebben we contact gezocht met een leverancier. We wachten nog vol spanning de offerte af, of het binnen ons budget allemaal mogelijk is om dit te laten plaatsen.

Verder zijn we boven het dakbeschot aan het schoonmaken om hier ook het hout te kunnen behandelen. Als dit klaar is, kunnen we hier de wandjes plaatsen, isoleren en daarna beginnen met het leidingwerk.

Oftewel, nog een hele boel te doen! We krijgen heel vaak de vraag: lopen jullie op schema? Hebben jullie een planning? Nee die hebben we niet. We weten wat voor klussen we eerst moeten oppakken en op basis daarvan maken we een inschatting van hoeveel klushulp we nodig hebben. Hoe lang een klus duurt, is meestal niet precies in te schatten en zo leggen we onszelf ook niet onnodig veel druk op. We doen wat we kunnen!

Klusweken 62 t/m 66 – 10 maart

De laatste update van de verbouwing was alweer een tijdje geleden. De laatste weken zijn erg intensief en vermoeiend geweest. We hebben erg hard gewerkt aan ons ‘appartement’ op de bovenverdieping. Dit bleek harder aanpoten dan we hadden ingeschat. Een dag zonder stroom gooide onze planning ook flink in de war.

Op de bovenverdieping hebben we gutex thermofloor platen voor isolatie en geluidsdemping neergelegd. Bovenop deze platen legden we fermacell platen. Die laatste platen zijn zo ontiegelijk zwaar! Wat een klus om deze allemaal naar boven te sjouwen. We hebben alle muren geïsoleerd en OSB platen hierop geschroefd. De flexibele tijdelijke waterleidingen hebben we gelegd om de keuken, wasmachine en douche / boiler op aan te sluiten. We werden weer bevestigd in onze beslissing om de definitieve waterleidingen te laten leggen. Op bepaalde punten staan nu nog emmertjes om de lekkages op te vangen.

3 april hebben we onze spullen vanuit Balk en Aalsum verhuisd en zijn dat weekend ingetrokken in ons huis! Heel fijn om er nu eindelijk samen te kunnen wonen. Zelf ben ik (Tessa) per april met een nieuwe baan begonnen met daarnaast een opleiding om mij verder te specialiseren (orthopedagoog in de ouderenzorg). Al deze veranderingen in één keer waren wel heel pittig. We proberen onze balans weer te vinden op ons nieuwe plekje, maar dit heeft wat tijd nodig.

Klusweken 60 en 61 – 27 februari

Het dak is dicht! We hebben het laatste zijvlak ook kunnen dichtleggen met pannen. Weer een stap dichterbij een huis zonder lekkages.

De aannemer is bezig met de laatste klussen. De doorgang die gemaakt is tussen de bovenverdiepingen is nu waterdicht, de zijvlakken zijn met zink bedekt. Ook is er zink gelegd in de kilgoot. Heel fijn, want bij elke regenbui kwam het water direct langs de muren naar beneden lopen.

Wij hebben ons verder gefocust op ons appartement. Het skelet voor de wanden staat nu en het eerste begin is gemaakt met de platen die hierop komen.

Het dakbeschot bestaat uit veel verschillende planken: wel of niet geverfd, oude en een aantal vernieuwde planken. Hier willen we graag meer eenheid in creëren. We zijn al een heel eind in het eraf krabben van het verf. Hierna zullen we het nog een keer schoon schrobben. Hierna gaan we het behandelen met loog en witte zeep. Op deze manier houden we het ‘damp-open’ (ademend), maar oogt het hopelijk een stuk frisser. Gezien de vele vierkante meters dak, kunnen we ons met deze klus nog behoorlijk wat uurtjes bezig houden..

De komende weken gaan we verder met de wanden en zullen we de (tijdelijke) badkamer installeren. We gaan ervoor dat het in april bewoonbaar is!

Klusweken 58 en 59 – 12 februari ’21

De eerste latten voor het wandje in ons appartement staan! De kozijnen en deuren zijn gekocht, dus hier zullen we komend weekend weer verder mee aan de gang. De dakramen zijn uitgezaagd, de bovenverdiepingen worden hierdoor mooi licht.

Een geïsoleerd dak met panlatten betekende dat we weer met onze favoriete klus aan de slag konden: dakpannen leggen. Het scheelde een hoop dat we al geoefend hadden op het eerste dak. De hele familie was weer ingeschakeld en als een speer werd het eerste dakvlak vol gelegd. Wat een mooi gezicht is het met de nieuwe dakramen!

De volgende dag zijn we met het zijvlak en tussendakvlak aan de slag gegaan. Wat hadden wij een mazzel met het weer! In februari in je t-shirt dakpannen leggen, dat maakt het werk toch een stuk leuker. We bleken veel te weinig pannen te hebben voor het laatste dakvlak. Voor de zoveelste keer zijn we naar dakpanhandel de Graaf gereden en hebben we de auto helemaal volgeladen. Komend weekend kunnen we het werk op het dak dan hopelijk afmaken.

Ondertussen zijn de timmermannen bezig het maken van de goten. Wat zullen wij blij zijn als we van al die lekkages af zijn! Nog eventjes geduld..

Klusweken 54 t/m 57 – vanaf 15 januari ’21

Hoog tijd voor een nieuwe update! De laatste is alweer ruim een maand geleden.

In tussentijd hebben wij de laatste nokpannen op het dak kunnen bevestigen, zodat het eerste dak echt dicht is. Het tweede dak is dichtgemaakt met platen gutex en het grootste deel van de panlatten is erop bevestigd. Eerst was het isoleren van het dak op 10 februari gepland. We zagen de weersvoorspellingen en vroegen ons al af of dat isoleren wel goed ging komen. Gelukkig dachten de mannen van Inblaasnoord erg met ons mee. Een week eerder werden we gebeld dat het 10 februari niet ging lukken, maar zij wel vrijdag 5 februari het dak konden isoleren. Voor het pak sneeuw hadden wij dus een geïsoleerd dak!

De timmerman heeft binnen verder gewerkt aan de constructie in de hal. Ook hier zijn de vloerbalken verlaagd, zodat de vloer doorgelegd kan worden. Leuk om hier de veranderingen te zien!

Onze eigen werkzaamheden in de weekenden hebben zich vooral beperkt tot opruimen. Opruimen, vegen, vegen, een keer naar de stort, en nog maar eens vegen. Wat een stof komt er toch continu weer binnen.

De komende weekenden willen wij aan de slag gaan met ons appartement binnen. Onze tijdelijke woonplek voor de volgende maanden. Hier willen we tijdelijke aansluitingen maken voor water om onze keuken en badkamer te maken. Daarnaast zullen we wanden plaatsen voor een slaapkamer en kantoor. We hebben er zin in, om hier ons eigen plekje van te maken! Als dit klaar is, is het verblijf in de caravan in de tuin verleden tijd.

Als de aannemer klaar is, willen wij aan de slag gaan met de kozijnen. De kozijnen gaan we laten stralen en coaten. De kozijnen konden we zelf niet schoonkrijgen door de putcorosie. Ze zijn erg zwaar, dus het vervoeren is een uitdaging. Hier gaan we nog iets vernuftigs op verzinnen…

Klusweken 52 en 53 – 8 januari ’21

Na de vakantie zijn de bouwvakkers aan de slag gegaan met het tweede dak. De oude folie en de panlatten zijn er afgehaald. Nieuwe folie is erop gelegd en de ophoging met balken is al voor een groot deel klaar.

Het weekend na de vakantie wilden wij graag het dak dicht maken en de laatste dakpannen en nokpannen op het dak te bevestigen. Helaas waren de steigers spekglad te maken en konden we het dak niet op. We hebben toen de rolsteiger opgebouwd om de dakpannen aan de voorkant van het pand eraf te halen.

In de hal zijn de bouwvakkers verder aan de slag gegaan met het uitzetten van de wanden. Hier komt een dragende muur en de verdiepingsvloer zal doorgelegd worden. Zo krijgt het steeds meer vorm!

Afgelopen weekend hebben we eindelijk het eerste dak dichtgemaakt. Het was heel heel koud en er waren wat acrobatische kunsten voor nodig, maar nu is het dak echt waterdicht. Nou ja, er missen nog 4 nokpannen, die waren er iets te weinig. Als we deze nog hebben gekocht dan kunnen we ook dit laatste nog dichtmaken.

Kerstvakantieklusweek 51 – 26 december 20

Afgelopen kerstvakantie hebben wij hard geklust, de feestdagen uitgezonderd. We hadden ook veel te doen: op het ene dak moesten de dakpannen worden gelegd, van het andere dak moesten de dakpannen gehaald worden.

Gelukkig hadden we voor deze monsterklus veel hulp van onze familie. Een monsterklus was het. We hebben tig verschillende soorten dakpannen: smalle, brede, hele brede, vrij plat, grotere golf en al dit gecombineerd. Wat een feest!

Gerda kreeg het sorteren van de dakpannen snel onder de knie en beneden lagen vele stapels klaar die met de lift naar boven werden gestuurd. De dakpannen werden doorgegeven naar het dak, waar we de dakpannen zoveel mogelijk passend op elkaar gelegd hebben. Ondanks de sortering vooraf was het nog veel passen, wisselen en afkeuren. We hebben heel wat uren op het dak doorgebracht, gelukkig was het gezellig zo samen!

Het voorste en achterste rode vlak zijn vol gelegd met dakpannen, één zijvlak met zwarte dakpannen en nokvorsten is klaar, het andere zijvlak wordt afgemaakt als de gootstukken om het dakraam zijn geplaatst.

De bouwvakkers konden deze week na de vakantie weer vol aan de slag, want van 3 vlakken van het dak zijn de dakpannen afgehaald. Alleen aan de straatkant moeten nog een aantal rijen gehaald worden, zonder een rolsteiger wilden we hier nog niet aan beginnen.

Op de dagen dat het slechter weer is, kunnen zij binnen met de hal aan de slag. Hier moet de verdiepingsvloer nog verder worden gelegd.

Klusweken 49 en 50 – 4 december 2020

Na de intensieve klusweek hebben we het wat rustiger aangedaan afgelopen weekenden. Fysiek ben ik (Tessa) niet op mijn best en wat rust zijn we wel aan toe door de drukke weken.

In de hal moest de vloer nog verwijderd worden. Gert-Jan heeft alle planken losgekregen en deze hebben we voor nu verplaatst naar onze ‘opslagzaal’. Verder hebben we vooral opgeruimd. De steigers zijn leeg en alle troep die van het dak kwam, zit nu in puinzakken of op onze houtstapel.

Die houtstapel is inmiddels best hoog geworden, we kunnen goed stoken in een toekomstige houtkachel..

Ondertussen zijn de mannen van Houwer-Jansen erg hard aan het werk geweest. De platen zijn op het dak geplaatst, de panlatten zitten vast en de voorbereidingen voor de dakramen zijn gedaan. Wat een ander aanzicht geeft dit! 16 december is Inblaasnoord aan de slag gegaan met het isoleren van de eerste kap. Dit wordt gedaan door het inblazen van cellulose. Een uitgebreide uitleg staat op de pagina ‘ons plan’.

In de kerstvakantie kunnen wij aan de slag met het terugleggen van de dakpannen (voor zover deze nog goed zijn). Na de vakantie kunnen we dan aan de slag met het volgende dak.

Klusvakantieweek 48 – 20 november 2020

Vakantie! Er is genoeg te doen, dus we kunnen lekker een weekje klussen. Met veel hulp zijn we het eerste weekend bezig geweest met de dakpannen van het achterste dak halen. Dat ging verrassend vlot!

De rest van de week konden de timmermannen aan de slag met het leeghalen van folie en latten van het dak en het aanbrengen van nieuwe folie. Het dak hebben zij met houten balken opgehoogd en ook de voorbereidingen voor de dakramen zijn getroffen.

Zelf konden wij binnen aan de slag. Gert-Jan heeft onze badkamer verplaatst: de wc en de douche moesten uit de hal, deze constructie wordt nog aangepast. Helaas geeft de douche nog de nodige lekkage en hebben we een zwembad onder in plaats van in de douche.. Wordt nog aan gewerkt!

Boven de hal hebben we steen voor steen de muur verwijderd. De stenen willen we weer hergebruiken om beneden deuren dicht te metselen. Ook hebben we een begin gemaakt met het verwijderen van het hardboard van de vloer, helaas laat deze zich niet zo makkelijk verwijderen.

En we hebben een keuken! De oom en tante van Gert-Jan plaatsen binnenkort een nieuwe keuken, wij mochten hun oude komen demonteren en meenemen 🙂 Het duurt nog even voordat we onze tijdelijke woonverdieping in gebruik kunnen nemen, maar dan is het heel fijn dat we kunnen koken in een echte keuken (in plaats van onze huidige plank).

Ons laatste klus in de vakantie was project trap. Dat was nog een uitdaging. Gelukkig hadden we weer goede hulp en hebben we met touwen, steunbalken en brute spierkracht de trap vanuit de hal naar de ‘woonkamer’ kunnen verplaatsen.

Klusweek 47 – 13 november 2020

Wij zijn zo blij met de aannemer en de timmermannen! Elke week is het weer een verrassing wat er allemaal gebeurd is. Nu waren alle balken op de bovenverdieping doorgezaagd. Daarnaast is de lasser aan de gang geweest om al het staal aan elkaar te lassen. Ook is de opbouw van de steiger begonnen.

De balken lagen over elkaar op de bovenverdieping, hier wilden we graag orde in scheppen. Dit waren hele dikke balken, dus dit was nog een uitdaging. Uiteindelijk is het ons gelukt om weer loopruimte tussen de bovenverdiepingen te creëren. Hierna zijn we aan de slag gegaan om de hal leeg te ruimen. We kwamen erachter dat we een heleboel verzameld hebben het afgelopen jaar. Tientallen keren de trap op en neer met onhandige en zware voorwerpen heeft heel wat spierpijn opgeleverd de volgende dag. Nu alleen nog de wc’s en douche verplaatsen.

Deze week wordt het laatste stuk van de steiger ook opgezet. Dan kunnen wij komend weekend aan de slag om de dakpannen van het achterste dak te halen. Gelukkig hebben we veel klushulp, dus we hopen dat we zo ver mogelijk komen!

Klusweek 45/46 – 31 oktober 2020

De afgelopen weken is er weer veel gebeurd!

De kreupele steilen zijn geplaatst door de timmermannen. Deze zijn nodig om de kracht van het dak op te vangen, nu de vloer verlaagd wordt. Vervolgens zijn de oude balken aan de straatzijde al doorgezaagd! Nu kunnen we gewoon lopen op de bovenverdieping, het beeld wordt hierdoor opeens zo anders.

Gert-Jan stelde voor om de balken die doorgezaagd waren naar beneden te tillen. Zelf vond ik dat een beetje eng, wat als het te zwaar was en we ze lieten vallen of geplet werden. Dit alles viel gelukkig erg mee en via de vide konden we ze door het raam naar buiten tillen. Vervolgens zijn onze moeders de bovenverdieping op gaan ruimen en hebben ze deze vrijgemaakt van al het puin/viezigheid en spinnenwebben. Wat is het al een prachtige ruimte!

Onze vaders zijn verder gegaan met het roestvrij maken van de kozijnen. Ze hebben inmiddels ontdekt wat wel en niet werkt en we hebben er vertrouwen in dat het erg mooi gaat worden!

De volgende klussen die de timmermannen gaan aanpakken is het doorzagen van de balken in de andere zaal en het opbouwen van de steiger. Dan kunnen wij de dakpannen van het dak gaan halen. We leven van weekend naar weekend om het pand steeds meer huis te zien worden 🙂

Klusweek 44 – 23 oktober 2020

We hebben voor het eerst sinds de verbouwing een week echt vakantie gehouden in een hutje op de hei. Wat was het fijn om echt even rust te nemen en afstand te nemen van de verbouwing en werk. Helemaal opgeladen konden we vrijdag weer aan de slag.

Het eerste wat we hebben gedaan is een kar gekocht! Toch wel onmisbaar bij zo’n verbouwing. Voor het eerst hiermee gereden, dat is stiekem wel een beetje spannend. Maar 100 pogingen en wat geschreeuw achter mij welke kant mijn stuur op moest waren er nodig om de kar achteruit het pad op te rijden.

Zaterdag was het dé dag. De dag dat het eerste kozijn eruit ging. Dat hadden we toch een beetje onderschat. Johan is lang bezig geweest om het kozijn vrij te krijgen in de muur. Dan staat het los, en dan..? Uiteindelijk met ging het net goed. De schroeven van de houten constructie die om het kozijn heen was gemaakt lieten los, maar we konden hem nog net laten zakken op de gebouwde stellage. Toen was het tijd voor een koekje en wat drinken om even bij te komen.

We hebben heel wat advies ingewonnen over de kozijnen. Volgende week gaat Johan aan de slag met het eraf slijpen van de verf en roest. Dan kan het kozijn vervolgens behandeld worden met verschillende lagen verf. Dat hij er dan ook weer in moet, daar denken we nog even niet aan. Ook nog niet aan de 9 kozijnen die hierna nog moeten.

Klusweek 43 – 16 oktober 2020

De timmermannen hebben weer hard gewerkt! Ook de verdiepingsvloer in de zaal aan de tuinzijde zit erin! Het is zo fijn het wijzigen van de constructie zo snel gaat. Nu moet onder andere het dak verstevigd worden en worden er kreupele stijlen geplaatst. Daarna kunnen de oude balken weggezaagd worden.

Wij zijn naar Sikkens geweest om verf te kopen voor de kozijnen. Johan heeft een hele constructie bedacht en getimmerd waar het kozijn op kan liggen. Dus we zijn klaar voor de start! We zijn erg benieuwd of het lukt om het kozijn zelf te restaureren.

Klusweek 42 – 9 oktober 2020

We konden niet wachten tot we de voortgang konden zien in het pand en verwachtingsvol stapten we vrijdagmiddag binnen. Toen we een vloer met grote plassen water aantroffen, keken we elkaar wanhopig aan. Waar kwam dit nou weer vandaan? Daar ging ons rustige avondje, het werd volop water opruimen en hout versjouwen naar droge plekken om te drogen.

Zaterdag hebben we gekeken hoe we in de toekomst kunnen voorkomen dat de vloer weer nat wordt bij veel regenval. Dat de regengoten niet meer helemaal doen wat ze moeten doen, dat was ons wel bekend. We hebben nu tijdelijke oplossingen gemaakt om het water van het pand weg te laten lopen. Daarnaast hebben we de grond achter het huis opgehoogd, in de hoop dat er geen plassen tegen de gevel aan blijven staan. In de toekomst als we de tuin aan gaan pakken, willen wij drainage aan gaan leggen.

Na de eerste schrik, hebben we kunnen bewonderen wat er allemaal is gedaan afgelopen week. In de zaal aan de straatzijde hebben we nu een verdieping! Het is nu nog een verdieping met grote hordes: de oude balken kunnen pas weggezaagd worden op het moment dat de constructie helemaal staat in beide zalen. Deze week wordt gewerkt aan de zaal aan de tuinzijde, we zijn erg benieuwd hoe het er daar uit gaan zien!

We zijn ook bij Sikkens geweest voor advies over het behandelen van de stalen kozijnen. We gingen hier vandaan met stapeltjes beschrijvingen, met de belangrijkste regels gearceerd. Wat een hulp!

Klusweek 41 – 3 oktober 2020

Wat een verrassing toen we binnenkwamen zaterdag, alle balken in de zaal aan de straatzijde waren al geplaatst! We hebben er wel een tijdlang gestaan om het goed te bewonderen. Nu kunnen we echt zien hoe hoog het plafond straks gaat worden.

Vrijdag waren er een hoop nieuwe balken en platen bezorgd, dus er stond ons een hoop sjouwwerk te wachten. Na een paar balken alleen te hebben gesjouwd, leken ze wel heel snel zwaarder te worden. Met goed teamwork lagen de balken en platen in een middag binnen.

Zondag was de dag van schoonmaken, vegen en opruimen. Alles goed organiseren zodat de timmermannen hun werk weer goed kunnen vervolgen. We leven nu helemaal van weekend naar weekend toe om weer te kunnen bewonderen wat er allemaal gedaan is.

Klusweek 40 – 25 september

De aannemer is begonnen! We vinden het zo ontzettend leuk om te zien dat er zoveel is gebeurd in de tijd dat we er niet zijn geweest. De kolommen zijn nu voor de buitenmuren geplaatst, hier komen de balken straks op te liggen. In de beide zijden van de binnenmuur zijn gaten gemaakt, zo komen de balken aan die kant in de muur te liggen. De volgende stap zal een uitdaging worden: die enorme zware balken op de goede plek hijsen. Wij zijn erg benieuwd!

Maandag kwam Jouke Jongsma langs. Hij is een wandelende encyclopedie voor het restaureren van een pand. Jouke heeft ons zo goed geholpen! Hij heeft een heleboel tips gegeven over hoe verschillende klussen aan te pakken en ons telefoonboekje is gevuld met vakmensen die ons weer verder kunnen helpen.

De insteek nu is dat we de kozijnen er één voor één zelf uit gaan halen, de verf van het kozijn afhalen en dan weer behandelen. We zijn heel benieuwd of dit tot het gewenste resultaat gaat leiden.

Klusweek 38/39 – 11 september

De vorige weekenden zijn we vooral veel in de tuin bezig geweest. Binnen moesten we wachten tot al het hout en staal binnen komt zodat de aannemer hiermee aan de slag kan. Gelukkig was het ontzettend mooi weer!

Nu we het gras regelmatig bijhouden is het heel groen geworden en het groeit als kool. Net als het onkruid.. Het is een behoorlijk oerwoud geworden achterin de tuin. Nu is het vooral crisismanagement en later gaan we dit goed aanpakken.

Komend weekend gaan wij op zoek naar een kar, dan hoeven wij onze papa’s niet meer lief aan te kijken om onze spullen weer naar de stort te brengen. Afgelopen weekend hebben we daarvoor een carport gemaakt. Men neme wat steigerdelen en een groot zeil en Gert-Jan tovert er wat moois van!

Johan is verder bezig gegaan met het verwijderen van de houten kozijnen en het klas rondom de stalen kozijnen. Zo kunnen we goed zien wat de staat van de kozijnen is. Komende maandag komt een expert met ons meekijken hoe we deze het beste kunnen restaureren.

De aannemer die begint de komende dagen met het uitmeten / uitzetten. Dan kan de timmerman aan de slag met het maken van gaten in de tussenmuur voor de oplegging van de balken. Daarnaast zullen de balken verlijmd worden (twee balken op elkaar lijmen), om zo kolommen te maken waar de grote balken op komen te liggen.

Klusweek 37 – 4 september

Afgelopen vrijdag zijn ook de balken voor de zaal aan de straatzijde bezorgd. We hebben gekozen voor oude grenen balken in de toekomstige woonkamer/keuken en voor nieuwe douglas balken in het kantoor en de muziekruimte. Het was wel heel fijn dat de aannemer deze balken heeft binnengebracht!

Zaterdagochtend gingen we weer aan de slag. Binnen is alles nu netjes en georganiseerd zodat de aannemer straks kan beginnen. Daarnaast ging ik verder met het project stucwerk van de muur afbikken. Dit lijkt een steeds groter project te worden dan van tevoren gedacht. Waar eerst hele plakkaten van de muur vlogen, is het nu steentje voor steentje vrijmaken van stucwerk.

De stalen kozijnen hebben we aan verder onderzoek onderworpen. Deze willen we restaureren, maar ze vertonen wat roestvlekjes. We moeten nog de goede manier (en hulp) vinden om deze weer te herstellen. Een mooi project voor de komende tijd!

Zondag kregen we familiebezoek in etappes. Zo leuk om iedereen te laten zien waar we mee bezig zijn! Ons weekend is voorbij gevlogen. Volgend weekend weer hard aan de slag!

Klusweek 36 – 20 augustus

Het klusweekend begon deze keer een dag eerder; donderdag zijn onze balken namelijk afgeleverd! Donderdagavond gingen wij daarom direct aan de slag om deze naar binnen te krijgen. Eerst met behulp van hondjes (zo’n plank met wieltjes eronder), maar deze bleken voor de grote balken niet sterk genoeg. Toen haalde Gert-Jan de steigerbuizen tevoorschijn, om de balken hier ouderwets overheen te rollen.

Uiteindelijk hadden we ook vrijdagavond nog nodig om de laatste twee balken naar binnen te krijgen. Wat waren wij opgelucht, en bekaf, dat alle 6 balken binnen lagen!

Op zaterdag kregen we hulptroepen. Onze broer/zwager en schoonzus hadden 110 grote stenen over die zij graag kwijt wilden en zij hadden een plan bedacht hoe deze bij ons een goede herbestemming konden krijgen. Er waren twee ritjes nodig om de stenen naar Aldeboarn te krijgen. Vervolgens moest er nog heel wat onkruid uit geschept worden om de stenen op zijn plek te krijgen. Het handige van de stenen rand is dat de grond van de buren nu niet meer onder het hek wegzakt!

Voordat de aannemer begint moeten we ook nog een eindsprint maken in het weghalen van de verf van de buitenmuren. Als de muren kaal zijn, kan de constructieve voorzetwand geplaatst worden. Daartussen kunnen we vervolgens damp-open gaan isoleren.

Klusweek 34 / 35 – 7 augustus

Tijdens de hittegolf hebben we een paar ochtenden geklust in huis. Voordat de aannemer aan de constructie begint, moet de verf namelijk nog van de muur. Op de hoge ladder onder het dak is dit nogal een warm klusje. We zullen blij zijn als dit alles eraf is!

Voor de wijziging van de constructie (het verlagen van de verdiepingsvloer) hebben we nieuwe dikkere balken nodig. De overspanning (ruimte tussen de balken) is groter, omdat de balken tussen de kozijnen komen. Een balk door het raam plaatsen gaat een beetje moeilijk namelijk. Wat erop neerkomt dat we joekels van balken nodig hebben.

We vinden het zonde om in zo’n karakteristiek pand hele nieuwe balken te plaatsen, dus hiervoor zijn we naar Frank Pouwer geweest. Hier hebben ze loodsen vol met balken die ze uit gesloopte gebouwen uit heel Europa verzamelen, die allemaal voor elkaar en op elkaar liggen. Laten wij nou net de voorste niet de mooiste vinden. Na heel wat gepuzzel met balken op verschillende heftrucks om de middelste tevoorschijn te krijgen, vonden we balken die wij mooi vonden. Komende vrijdag worden deze al geleverd!

De komende tijd zullen we nog op zoek naar mooie bijpassende (kleinere) balken voor de muurplaten en de kreupele stijlen. Nu we de grote balken hebben, kan aannemer Houwer-Jansen binnenkort aan de slag met de aanpassing van de constructie!

Klusweek 33 – 31 juli 2020

Na het beton storten hebben we even rust genomen van het klussen. De eindsprint er naartoe had ons, naast ons werk, heel wat energie gekost. We zijn een paar nachtjes weg geweest om bij te komen. Wel zijn we in dat weekend naar een houthandel geweest, wat een prachtige balken hebben ze hier! We hopen dat we hier oude balken van het juiste formaat kunnen kopen voor de verdiepingsvloer die verlaagd gaat worden. Daarnaast zijn we bezig met de verhuizing uit Delft. We hebben de voorlopige koopovereenkomst getekend en zullen volgende week het hele huis leeghalen.

Het pand zelf is nog niet bewoonbaar, maar in de caravan in de tuin is het goed vertoeven. Onze spullen kunnen er nog lang niet allemaal terecht. Daarom hebben we in Delft alle spullen gelabeld naar welk van de drie plaatsen het verhuisd moet worden (Balk – Aldeboarn – Aalsum). Dat wordt volgende week dus een hele rondrit.

Deze week vieren we vakantie in Aldeboarn. We zijn lekker wat aan het klussen en genieten vooral ook van het weer in de tuin. Met de naaldenbikhamer proberen we het verf nog van de laatste muur te halen. Daarnaast vinden we het mooi als de bakstenen van de muur bij de toekomstige keuken in het zicht zijn. Hiervoor moet er een dikke laag stucwerk afgebikt worden. Dat bikken gaat nog niet altijd even soepel. De moker raakt geregeld mijn hand in plaats van de beitel. Een beetje laat zijn we erachter gekomen dat meer mensen last hebben van een gebrekkige coördinatie en er daarom een beitel met handbeschermer is uitgevonden. Morgen gaan we dus eerst naar de bouwmarkt.

Nu de betonvloer erin zit en de riolering ligt, is Gert-Jan een tijdelijk wc hokje aan het maken in het halletje. Zo fijn dat we veel hout dat we eerder uit het pand gesloopt hebben, kunnen bewaren in het hokje van onze buren. Dat hout komt nu erg goed van pas!

Onze toekomstige woonkamer is vroeger onder andere een gymzaal geweest. Het ophangsysteem van de ringen hangt nog aan de balken. Daar moesten we natuurlijk gebruik van maken. Gert-Jan heeft lang zitten pielen om goede knopen te leggen, maar nu hangt er een mooie schommel aan de balk!

Klusweek 31 & 32 – 27 juni 2020

Deze update heeft even een tijdje op zich laten wachten. Dit omdat we heeel hard hebben geklust de afgelopen tijd. De wapening moest af zijn voor afgelopen maandag voor het beton storten. Dat bleek wel een uitdaging. Maar het werken – eten – klussen – slapen patroon heeft zijn vruchten afgeworpen.

Zonder de hulp van onze ouders was dit niet gelukt. De rollators konden vervolgens wel tevoorschijn gehaald worden, dat vele vlechten in ongemakkelijke houdingen bracht nogal wat zere en stijve spieren met zich mee. Als je wat kreten uit het pand hoorde komen, waren dit pogingen tot opstaan.

Maandag 6 juli was het dan eindelijk zo ver, beton storten! Het opstaan op een achterlijk vroeg tijdstip moesten we maar voor lief nemen, we zijn blij dat we normaal gesproken weekend klussers zijn.

Er kwam een hele grote pompwagen, de buis werd over het dak getakeld. Zo kon het beton vanuit de achterdeur het huis in gepompt worden. De aannemer André Jansen, had twee mannen meegenomen en wij probeerden zo veel mogelijk te helpen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Best spannend en een uitdaging als je dit nog nooit gezien/gedaan hebt en ook niet in de weg probeert te lopen.

We kregen de nodige rust tussendoor, omdat de betonwagens langere tijd op zich lieten wachten. Toch waren we om 11 uur helemaal klaar! Wat een verschil maakt het nu het beton er strak in ligt. Er is wel 48 kuub beton in gegaan! Nu de vloer weer een stuk hoger ligt, kunnen we weer beter naar buiten kijken 🙂

Klusweek 30 – 20 juni 2020

Het weekend stond weer volledig in het teken van wapening. En vooral vlechten, vlechten en nog veel meer vlechten. Dit lukt niet echt in een hele gezonde houding. Nu weten we in ieder geval weer waar onze bilspieren precies zitten, deze worden nog dagenlang gevoeld na zo’n dag klussen.

In één zaal hebben we de onderwapening, supports en bovenwapening erin liggen. Hier moeten we de netten nog aan elkaar vlechten en ook vastmaken aan de supports.

In de tweede zaal hebben we afgelopen weekend de netten voor onderwapening aan elkaar vastgemaakt. In de planning stonden een aantal avonden in de planning deze week om de supports verder vast te maken. Door een lieve actie van onze ouders om een extra dag te klussen, kunnen wij nu door de week vrij nemen omdat zij dit allemaal al hebben gedaan. Komend weekend kunnen wij aan de slag met de bovenwapening in die zaal en de beugels die in de inkassingen moeten komen.

Ondertussen zijn wij bezig om ons huis in Delft te verkopen en zijn we hier druk aan het inpakken. Stukje bij beetje nemen we meer spullen mee richting Friesland en wordt het huis een beetje leger. Dat zal ons straks veel reistijd gaan schelen!

Klusweek 29 – 12 juni 2020

De wapening was gelukkig op tijd geleverd en keurig geplaatst binnen ons gekleurde vierkant met stoepkrijt. Om hier een goed begin mee te maken hadden we hulptroepen opgetrommeld. Een klein inschattingsfoutje qua bezigheden voor zoveel personen, was het uitzoekwerk aan het begin van de dag. Hierdoor konden we niet direct met zijn allen aan de slag. Het uitzoekwerk duurde lang omdat de vloer niet vlak is, maar de wapening zo wel recht moet liggen. Weer een leerpuntje voor de volgende keer dat we dit eerder moeten bedenken :)!

Nadat de mannen binnen de hoogte goed hadden uitgezet met stenen van alle soorten maten konden we eindelijk met zijn allen aan de slag. Loes en Gerda hadden ondertussen al een heleboel netten naar binnen getild. Ze hielden hier blauwe plekken aan over, maar het ging veel sneller en soepeler dan de netten die de mannen verplaatsten. Misschien ook niet zo gek, gezien de enorm motiverende spreuken die Loes rondschreeuwde, zoals ‘pijn is voor even, spijt voor eeuwig’.

Het op de goede plaats krijgen van de netten deed een groot beroep op onze communicatieve vaardigheden, nog zoiets waar we ons in kunnen ontwikkelen ;). Maar na een dag hard werken, lagen de netten in één zaal er grotendeels in!

De volgende dag gingen we met zijn vieren weer verder. Nu we uitgevonden hadden hoe dit moest, ging dit een stuk sneller. De netten van zaterdag waren grotendeels aan elkaar gevlochten en de netten in de andere zaal liggen ook.

We hebben nu de onderwapening erin. Hier moeten nog allemaal betonblokjes onder, de netten moeten aan elkaar gevlochten worden, dan supports erop plaatsen en vastmaken (soort ijzeren driehoeken) en daar bovenop komt de bovenwapening die aan elkaar vast gevlochten wordt. We hebben zo’n flauw vermoeden dat we genoeg te doen hebben..

Klusweek 28 – 5 juni 2020

Onze aannemer, André van aannnemersbedrijf Houwer – Jansen, kwam langs om samen het leggen van wapening voor te bereiden. Welke netten en beugels moeten besteld worden en hoe pakken we dit alles aan. De termen vlogen over tafel en ik (Tessa) heb er maar even afstand van genomen. Een kluswoordenboek zou af en toe wel erg van pas komen. Maar ach, ieder zijn talenten he.

Zaterdag gingen we aan de slag met het maken van opleggingen / inkassingen. Dit zijn inkepingen in de muren waar het beton straks in kan stromen, het idee erachter is dat muren dan op de betonvloer gaan steunen. Er worden heel wat stenen weggehaald, wat natuurlijk weer erg veel troep betekent. Dus er werd weer flink met emmertjes puin en zand heen en weer gesjouwd.

De muren werden verder te lijf gegaan met de naaldenbikhamer om het verf te verwijderen. Deze keer met helm op, om gaten in je hoofd van spijkers aan de balken te vermijden. Wat leren we toch elke keer van onze foutjes..

Na dit alles is schoonmaakbedrijf Groenewoud-Odijk hard aan de slag gegaan. Er werd geveegd en geveegd, en nog maar een keer geveegd. Nu lijkt het zowaar netjes en opgeruimd. Aan het eind van de dag was het wel wat mistig van het rond dwarrelende stof, dus we zullen vrijdag nog wel een keertje moeten. Daarna kunnen we eindelijk aan de slag met wapening!

Vakantieklusweek 26/27 – 21 mei 2020

Na een hectische werkweek voor ons beide in Delft konden wij vanaf Hemelvaartsdag vakantie vieren in Aldeboarn. Het begon meteen goed met een warme zonnige dag!

We zouden eigenlijk een rustdag inlassen en lekker van de zon genieten. Alleen dat stil zitten, daar zijn we niet zo goed in. Even later waren wij fanatiek in de tuin bezig. Gert-Jan heeft het terras uitgebreid en zijn talenten voor bestraten laten zien, nu hebben we een mooi plekje om te zitten. Gelukkig hadden we het zo heet gekregen dat een koude douche nu best lekker was. Naja lekker, het was eigenlijk wel heeel koud.

Vrijdag deden we een vreugdedansje, Gert-Jan zijn vader heeft de boiler aan de praat gekregen, dus we konden na het klussen heerlijk warm douchen! Dit mocht ook wel nadat we zo onder het zand zaten na het graven in het halletje.

In het beton in de zalen hebben we allemaal gleuven gemaakt en deze dieper uitgegraven. Dit om de riolering in te kunnen leggen. Het was nogal een klus om dit uit te meten, precies in de vloer te passen en in elkaar te lijmen. Erg fijn dat het er nu allemaal in ligt!

Bijna iedere klusdag wordt nog steeds verf van de muren verwijderd. Die buitenmuren hebben nogal wat oppervlakte. Onze grote verfverwijderaarwonders zijn onze moeders. We zijn gelukkig al over de helft, maar we zullen er nog vele uren aan moeten besteden.

Met al die klushulp hebben we zo veel kunnen doen! De riolering is nu grotendeels klaar. Wapening vlechten is de volgende stap. Er moet ook iets gebeuren met beugels die op de opleggingen steunen en die door de inkassingen (gaten in muren) de wapening verbindt van beide zalen. Hoe we dat precies moeten gaan doen? Eigenlijk hebben we nog geen idee. We zullen het stap voor stap ontdekken en uitproberen, hopelijk hebben we er een beetje talent voor :).

Klusweek 25 – 16 mei 2020

De aannemer is langs geweest met apparatuur om het peil te bepalen. We hebben nu op allemaal plekken latjes hangen met streepjes op 1 meter boven de toekomstige vloer. Het viel ons ontzettend mee dat in al die jaren het pand op sommige plekken maar een paar centimeter verzakt was. Het wordt nog wel een uitdaging om de wapening zo recht mogelijk te leggen, met een ondergrond die niet vlak is.

Het constructieve vloer die wordt gestort, moet op de gevels komen te liggen. Hiervoor graven wij langs de gevels binnen zo’n 10 cm uit om een oplegging (uitstekende rand stenen) te vinden hiervoor. Dit betekent wroeten in kleiige drab, heerlijk..!

We zijn weer verder gegaan met het uitgraven van het halletje tot op het juiste niveau. Gelukkig zijn we al een heel eind gekomen!

Waar we veel tijd in hebben gestoken, is het aansluiten van de douche en de boiler. Voor onze vakantie is het toch wel een must dat we kunnen douchen na het klussen. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen dat er koud water uit kwam. Dat warme water laat nog even op zich wachten.

Ark & Reau is gekomen om het asbest te verwijderen. We missen nu een stukje schoorsteen, maar we zijn heel blij dat we van het asbest af zijn. Weer wat om af te vinken.

Klusweek 24 – 9 mei 2020

De gemeente heeft akkoord gegeven voor onze constructie! Afgelopen week hadden we overleg met de constructeur en de aannemer over het plan van aanpak voor de komende tijd. Er werden allemaal moeilijke termen in het rond gesmeten en iedereen (Gert-Jan en zijn vader waren er ook bij) knikte er zo instemmend en intelligent bij dat ik (Tessa) het ook allemaal wel zie zitten. Hoe en wat we precies moeten doen, geen idee, maar we doen gewoon het stapje voor stapje.

Wat hebben wij in het weekend genoten van het heerlijke weer! In onze eigen achtertuin overnachten in de caravan voelt aan als vakantie. Na rustig buiten ontbeten te hebben, gingen we weer aan de slag.

Het beton in het halletje ging er verrassend snel uit. Na een tijdje ‘rammelen’, zoals wij het kapot drillen met de boorhamer noemen, konden de losse stukken beton naar de nieuwe container gebracht worden. Onder deze vloer bleken nog meer geeltjes te liggen dan gedacht. Deze hebben we allemaal verplaatst naar de tuin, het lijkt ons leuk om deze later weer ergens neer te leggen. Door het weghalen van de vloer zweeft onze trap nu een stuk boven de vloer, deze hebben we met een paar latten verstevigd zodat hij niet naar beneden komt.

De uitdaging is nu om het zand vermengd met vele stenen van elkaar gescheiden uit het halletje te krijgen. We hebben een zeef gemaakt om zo de stenen eruit te vissen, maar echt snel gaat het niet. We moeten ons natuurlijk wel bezig kunnen houden de komende tijd.

Klusweek 23 – 2 mei 2020

We konden deze keer weer een lang weekend klussen, van zaterdag t/m dinsdag. Dit weekend stond het aansluiten van de wc boven op het programma, zodat we beneden in het halletje alles konden slopen.

Gert-Jan had eerder al een mooi hokje getimmerd. Nu is de wc daar op de riolering aangesloten en er staat een schemerlampje bij. Het is een knus hokje geworden:)

Tijd om de wc-hokjes beneden te slopen. Ook deze bleken erg hufterproof gebouwd, zoals veel in dit gebouw. Alle agressie is eruit geslagen met de sloophamer en met de moker. Naast puin kwam er meer afval (hout/plastic) uit dan we hadden gedacht, dus we zullen nog een paar keer naar de stort moeten. De muur naast de trap is gelukkig vrij snel naar beneden geslagen, nu moeten we het laatste stuk vloer nog slopen.

In het halletje blijken twee betonvloeren te liggen. De bovenste vloer en de wapening is er bijna allemaal uit. De betonvloer daaronder is gelukkig op de meeste plaatsen dun, dus die is er redelijk vlot uit te halen. Een leuke ontdekking zijn de klinkertjes die nog onder deze vloer liggen!

Klusweek 22 – 25 april 2020

Het zand is weg! Wat zijn wij blij dat uit de twee zalen al het zand geschept is. Dat was niet onze favoriete klus. De voornaamste taak voor het opbouwen is nu het verwijderen van de verf van de muren en de laatste resten afval verwijderen.

Dit weekend werd in de hal nog volop gesloopt. Boven de hal is de bovenverdieping al verlaagd, hier willen wij een tijdelijke wc maken. Deze verdiepingsvloer is eerst verstevigd door middel van een raveling: een balk die overdwars aan de onderkant van andere balken is vastgemaakt (ja ja, je woordenschat wordt flink uitgebreid tijdens de verbouwing). Daarna kunnen we de muurtjes die hier nog staan eruit slaan. De centimeters stucwerk die op deze muurtjes zit, maakt het neerslaan ervan zeker niet makkelijker. Weer een uitdaging voor de spiertjes.

Gedurende het hele weekend is Tessa bezig geweest met het in elkaar zetten van een douche. Dit bleek een heel karwei. De handleiding liet alleen plaatjes zien welk onderdeel waar aan vastgemaakt moest worden. Welke volgorde en het bij elkaar zoeken van de onderdelen, dat moest je zelf maar uitzoeken. Door de onduidelijke plaatjes zijn de onderdelen wel op 2 of 3 manieren in elkaar geschroeft. Iedere keer kwam Tessa er bij een volgende stap achter, dat er daarvoor toch iets niet helemaal goed gegaan was.

Die handleidingen van de IKEA hebben we zwaar ondergewaardeerd, die zijn eigenlijk zo gek nog niet. Maar goed, de douche staat! De nu nog losse delen moeten nog aan elkaar geschroeft worden door gaatjes te boren. Dat laat Tessa maar even aan een ander over. Als hier ook weer meerdere pogingen voor nodig zijn, is die douche zo lek als een mandje. Hopelijk kunnen we volgende week de rioleren en watertoevoer regelen. Dan is een langer verblijf op de privé camping ook mogelijk.

Om ook nog even van het lekkere weer buiten te genieten, hebben we ons met de kantjesmaaier in ons oerwoud gewaagd. Het onkruid was ontzettend snel en hoog opgegroeid. Wat fijn dat het er nu weer iets minder overwoekerd uitziet. Het echte onderhoud aan de tuin beginnen we later ooit wel een keer aan.

Klusweek 21 – 18 april 2020

Na wat avonden geklust te hebben, konden we er in het weekend weer volle dagen tegenaan. We hebben voornamelijk heeeel veel zand geschept en naar achter in de tuin gereden.

Naast het zandscheppen werden er muren van verf ontdaan en is er in het halletje nog meer beton verwijderd. Zo fijn om veel vooruitgang te zien!

Op de vloer staan nog allemaal gemetselde muurtjes, waar vroeger de vloerbalken op lagen. Dit geeft weer ons weer de mogelijkheid om ons uit te leven met de sloophamer. We hebben een nieuwe container voor schoon puin staan om dit alles af te kunnen voeren. Genoeg om te doen dus!

Klusweek 20 – 11 april 2020

Wat fijn om een lang weekend te kunnen klussen! We gingen vrijdagavond richting onze privé camping in de achtertuin. Terwijl we genoten van het mooie weer hebben we meteen een begin gemaakt om ook de andere helft van de grote zaal piepschuimvrij te maken. Zaterdagmiddag konden we echt feest vieren: het piepschuim en al het plastic was weg!

Het verwijderen van het zand is een fysiek uitdagende bezigheid. De zandbak achterin de tuin is inmiddels enorm te noemen en deze zal nog een stuk groter worden. Met oude deuren en planken worden hele constructies bedacht om de bult op te rijden.

In de kleine groepjes waarin we klussen, om afstand te kunnen houden, zijn we zo toch een heel eind gekomen dit weekend. Als we het zand en het beton in het halletje eruit hebben, kunnen we beginnen aan de riolering.

Klusweek 19 – 4 april 2020

Na een vermoeiende en emotionele week, begonnen we zaterdag weer rustig aan met klussen. Het klussen is dan een prettige afleiding van alles. We zijn begonnen met het piepschuim in de knapzakken te doen. De bovenste laag piepschuim uit de container ook, zodat we weer ruimte hebben voor ander afval. Het zijn echt mega grote zakken, dus het vervoeren wordt nog een uitdaging.

Buiten zijn alle wapeningsnetten vrij van beton gemaakt en in kleinere stukken gezaagd. Deze zijn nu klaar om (hopelijk) opgehaald te worden. Ook al het chemisch afval hebben we meegenomen om naar de stort te brengen. De tuin is nu weer een stuk opgeruimder.

Zondag was het zulk lekker weer dat we graag buiten aan de slag wilden. Onder het voormalige terras was plastic gelegd, dit was helemaal met het gras vergroeid. Met de nodige krachtinspanning hebben we dit kunnen verwijderen. Daarnaast hebben we een deel van het gras aangeharkt om hier later met de grasmaaier heen te kunnen.

Klusweek 18 – 28 maart 2020

In de kleine zaal zijn we begonnen aan het verwijderen van het zand. Vele kruiwagens vol zand hebben we achterin de tuin gestort, zodat we het later weer kunnen gebruiken. Zwaar werk waarvan je flink wat spierpijn krijgt, merkten we zondag. Dit belooft wat voor de grote zaal..

Bij Visser hebben we grote knapzakken gekocht voor het piepschuim. Het bleek teveel te zijn voor 1 container van 10 kuub en nog zo’n dure container bestellen, vonden we te prijzig. Nu moeten we alleen nog wat meer afval scheiden.

Zondag is opa Nol overleden. Onze lieve en ontzettend handige opa die vroeger een heleboel voor ons in elkaar knutselde. Zijn helpende hand zou zo welkom zijn. Maar zijn lichaam werkte niet meer mee en op deze manier wilde opa het niet meer. Geen smsjes ‘HOE GAAT HET MET DE VERBOUWING GR OPA NOL’ meer. We zullen opa zo gaan missen..

Klusweek 17 – 21 maart 2020

Als je er niet op uit kan, moet je er maar een positieve draai aan geven. Dan kun je lekker gaan klussen in je huis! Ein-de-lijk is het beton uit de woning! Wij zijn als een kind zo blij. Dat beton kwam ons ondertussen de neus uit. Uit de zalen dan; we denken dan even niet aan het halletje waar we nog met de boorhamer aan de slag moeten.

Als je denkt dat een hark alleen tuingereedschap is, dan heb je het mis. Een hark is namelijk bij uitstek geschikt om de brokken beton bij elkaar te harken. Je begint na verloop van tijd wel te merken waar je spieren precies zitten in je armen en rug, maar ach, alles voor de goede zaak!

In de kleine zaal (aan de straatkant) is zelfs ook het piepschuim verdwenen, daar kunnen we aan de slag om kruiwagens vol met zand af te voeren. In de grote zaal zullen we aan de slag gaan om het piepschuim te verwijderen. We hebben nu mega zakken van Visser waar het schone piepschuim in kan, dus we zullen de boel nog beter gaan sorteren.

Het gebouw is weer een tikje minder blauw. We hebben nog heel wat vierkante meters te gaan. Gelukkig is onze (schoon)moeder naaldenbikhamerster en wijdt zij zich iedere keer vlijtig aan deze taak. Komend weekend is er weer genoeg voor ons te doen!

Klusweek 16 – 14 maart 2020

We konden weer flink aan de slag dit weekend met, verrassend, beton en tempex ruimen. Er stonden 2 nieuwe containers voor ons klaar. Verkeerd om, dat dan weer wel. Er werden ingewikkelde constructies met ladders bedacht om er toch kruiwagens in te kunnen legen. Dit bleek toch ietsje te gevaarlijk. Daarom zijn we maar met emmertjes aan de slag gegaan.

Gelukkig hebben we nog heel wat in de container gekregen en hebben we ons stappendoel voor het weekend ruimschoots gehaald. We hopen nu dat het afvalbedrijf de containers komt omkeren zodat we wel met kruiwagens kunnen puinruimen. We kweken wel enorme armspieren door het sjouwen van die zware emmers. Nog even en we kunnen ons voor een wedstrijd bodybuilden inschrijven.

Ondertussen was Loes bezig met het slopen van de resten van de pisbak. Door een lekkend riool moest zij wel de geuren weerstaan die hierdoor vrijkwamen. Gelukkig heeft zij nu alles eruit gekregen! Onze enigszins fysiek beperkte (schoon)moeder heeft zich op de muren gestort tot haar gebroken bovenarm haar te veel parten ging spelen. Zo is het pand van binnen alweer een stuk minder blauw!

Gert-Jan heeft zijn timmerkwaliteiten laten zien door een nieuw wc-hokje te maken. Zodra we de riolering daarvoor aangelegd hebben, kunnen we de wc’s beneden slopen.

Klusweek 15 – 6 maart 2020

Eindelijk lekker weer! Dat maakt het klussen toch weer een stuk leuker. We konden weer aan de slag met onze grote hobby: beton opruimen. Met onze hulptroepen hadden we er een goede routine in gevonden: beton losmaken, scheppen in de kruiwagen, het sorteren van beton en piepschuim en schone stukken beton in de container kieperen. Gelukkig konden we onze verbrande calorieën ruimschoots aanvullen met heerlijke vers gebakken appeltaart buiten in het zonnetje!

Daarnaast is de toekomstige slaapkamer nu ook echt vrij van al het isolatiemateriaal / kabels en installatiebuizen. Het is een beetje tochtig met die gaten naar buiten, maar anders zouden we er zo kunnen wonen.

Komende week komen er weer nieuwe containers, hopelijk krijgen we het pand zo binnenkort echt leeg. We hebben veel zin om te kunnen opbouwen!

Klusweek 14 – 28 februari 2020

We dachten voor deze week geen update te kunnen plaatsen, we hadden namelijk allemaal andere leuke dingen in het weekend gepland. Tot onze verrassing kregen we allemaal foto’s doorgestuurd dat er toch hard geklust werd.

Onze ouders hebben verf van de muren verwijderd en vooral veel beton in de container gegooid. We dachten dat het beton slopen de grootste klus zou zijn, maar helaas is dat niet het geval. Het gesloopte beton buiten krijgen, dat is pas een kriem. Maar dan is het wel erg fijn om te zien dat we er niet alleen voor staan! De komende weekenden zullen wij zelf weer fanatiek bezig om het pand leger te krijgen

Klusweek 13 – 22 februari 2020

Het was weer even geleden dat we hebben geklust. Ark & Reau had de rest van de betonvloer kapot gedrild, dus we hadden behoorlijk wat betonsjouwen voor de boeg. Het was hard doorwerken, maar er is al behoorlijk wat beton in de container beland! Alle wapeningsnetten zijn er nu uit. Nu moeten we het tempex van de onderste laag betonstukken schrapen en in de goede containers gooien.

Ondertussen werd de handleiding van de luchtcompressor goed bestudeerd. We dachten dat we die bijna kant en klaar uit de doos zouden halen, maar dat viel een beetje tegen. Het duurde even voordat de schroefjes en vooral de bijbehorende ringetjes op de goede plek zaten. Uiteindelijk had het vrouwenteam het maar mooi in elkaar gezet.

Op de luchtcompressor kon de naaldenbikhamer aangesloten worden. Je moet er geduld voor hebben, maar de verflagen gaan van de wanden. De gehoorbescherming moest er wel weer bij op, wat een herrie maakt dat ding!

Klusweek 12 – 30 januari 2020

Vrijdag hebben we vrij genomen van werk om met Ark & Reau een begin te maken met het betonslopen. Wat waren wij blij dat er nu grof geschut werd ingezet, al produceerde het een klein beetje herrie..

Harm van Ark & Reau bediende de bobcat met sloophamer. Met zijn vieren gingen wij er achteraan om de kruiwagens met beton te vullen en deze naar de container te brengen. Onze spieren verzuurden en het zweet stond ons op de rug, maar aan het eind van de dag hadden we al 12 kuub beton in de container gegooid! De wapeningsnetten die vrij kwamen te liggen, knipten we door en hebben we op een hoop gegooid.

Zaterdag hebben we de container vol kunnen gooien en is ook de houtcontainer goed gevuld. Toen hadden we gelukkig nog tijd over om onze nieuwe aanwinst te testen: een naaldenbikhamer. Deze werkt op een luchtcompressor. Goed nieuws: het werkt!! Het kost geen kracht en het verwijderd (op langzaam tempo) de verf van de muren. Erg fijn dat we nu niet al het stucwerk van de onderste deel van de muur hoeven te bikken om het weer opnieuw te moeten stuken.

Zondag hadden we een rustdag ingepland om nog even van het weekend te kunnen genieten. Dat bleek een erg goede keuze te zijn, toen uit bed komen al een grote uitdaging bleek.

Klusweek 11 – 24 januari 2020

Dit weekend hadden we veel op de planning staan. Gelukkig hadden we vele mensen die ons hielpen om deze planning te halen. Het doel was om de containers vol te gooien, zodat deze opgehaald konden worden. De zalen beneden moesten helemaal gestript worden en de steigers afgebouwd. Daarnaast wilden we de houten latten zoveel mogelijk uit de de kamer boven en de hal beneden slaan.

De werkzaamheden werden verdeeld en iedereen ging hard aan de slag. Voor de pauzes hadden we wel een uitdaging, onze keet kan niet zoveel mensen herbergen. Daarom gingen we maar lunchen in etappes. Na de lunch gingen we verder met de werkzaamheden. Zaterdag hadden al een groot deel van de planning gehaald!

Zondag troffen we een grote berg met hout aan. Hout dat gesorteerd moest worden in brandhout / geverfd hout / hout dat hergebruikt kan worden. Maandag werd een nieuwe container gebracht voor het hout, erg fijn om het gebouw weer een stukje leger te maken. De ruimtes beneden zijn nu leeg gemaakt om vrijdag met Ark & Reau het beton te kunnen verwijderen!

Klusweek 10 – 10 januari 2020

Weer aan de slag in het nieuwe jaar! We zijn de afgelopen tijd erg goed geweest in troep maken / chaos creëren. Hoog tijd dus voor een flinke opruimactie, gelukkig is er een nieuwe container neergezet!

De gipswanden, het isolatiemateriaal en de keuken zijn nu grotendeels weg uit de ruimte boven. Er moest wel een paar keer een stoere man aan de pas komen, om de resten van vogeltjes op te ruimen. Van de trap hebben we een glijbaan gemaakt om zo de spullen makkelijker naar beneden te mikken. Beneden stond er weer iemand klaar om het naar de container te brengen.

Johan was ook enthousiast aan het slopen, maar stapte helaas iets te laat opzij toen een lat naar beneden kwam. De EHBO koffer werd weer tevoorschijn gehaald voor een bloedende hoofdwond en de buurvrouw stond snel naast ons om te helpen. Gelukkig viel het uiteindelijk mee!

We hebben daarnaast platen verwijderd van de kozijnen waar de ramen nog redelijk heel waren. Eindelijk zonlicht binnen! Dat werkt zoveel fijner. Het ziet er ook nog eens veel mooier uit vanaf de buitenkant.

Het verwijderen van het beton blijkt voor ons een te grote opgave, dit is fysiek veel te belastend. Met Ark & Reau kijken we verder hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Ook de constructeur is langs gekomen om de situatie te bekijken. Weer een stapje verder in het proces!

Klusweek 9 – 27 december 2019

De rust en het lekkere eten tijdens de kerstdagen heeft ons goedgedaan. Vrijdag gingen we weer vol aan de bak. Op vrijdag is het gelukt om het hele plafond in de grote zaal naar beneden te slaan en trappen. Dit creëerde weer een hoop chaos in de zaal, dus we konden onze grote hobby weer uitoefenen: opruimen en vooral verplaatsen.

We wilden nog geen nieuwe hout/afval container bestellen met al dat vuurwerk met oud en nieuw, dus alles is in verschillende hopen gesorteerd. Tussen al het afval door zijn we bezig met het verwijderen van het beton. Dat blijkt een mega klus te zijn. Gelukkig hebben we een paar vierkante meter gedaan, nog maar zo’n 100 te gaan… Helaas blijkt 1 van de 2 sloophamers geen goede aankoop te zijn, de stroom is er de afgelopen dagen vaak uitgevallen.

De keet hebben we nu ook volop in gebruik genomen, want onze ‘kantine’ is al grotendeels gesloopt!

Ondertussen worden er nog vele discussies gevoerd over hoe we het dak gaan verstevigen, hoe de vloerbalken verlaagd moeten worden, hoe we gaan isoleren, wie dit moet gaan doen. Oftewel, genoeg gespreksstof in de uren dat we niet klussen, werken of slapen!

Klusweek 8 – 21 december 2019

Niet helemaal fit begonnen we zaterdag weer met een nieuw klusweekend. Nou ja klusweekend, tussen kerst en oud en nieuw hebben we vakantie, dus we kunnen eindelijk wat meer klussen dan alleen een weekend! De kerstdagen gaan we gebruiken om rust te pakken om bij te kunnen komen van de drukte van afgelopen tijd.

We zijn verder gegaan met het neerhalen van het plafond en het sorteren van het afval wat hier naar beneden is gekomen. Daarnaast hebben we met het nodige doorzettingsvermogen weer een deel van het verf kunnen verwijderen van de muren.

Van ons parkeerterreintje moest nog een deel bestraat worden, door de graafwerkzaamheden voor het aanleggen van elektriciteit en water. We worden erg veelzijdig, een deel ervan ligt er best netjes (al zeggen we het zelf) weer in!

Maandag werd een nieuwe container bezorgd, dit keer voor schoon puin. Na het verwijderen van een gedeelte van het beton en eerder neerslaan van het urinoir, lagen er vele brokstukken in het pand. Door de grote fysieke inzet van de gezusters Odijk is het pand een stukje leger en de container voor minstens de helft gevuld.

Dit weekend hebben we ook ons wagenpark in de tuin uitgebreid, we hebben een keet gekocht! Het was opnieuw een uitdaging om deze via de doorgang op zijn plaats te krijgen. Met veel spierkracht hebben we de keet zonder krassen van de muur op zijn plaats gekregen. Inmiddels is deze schoongemaakt en gedeeltelijk ingericht. Deze kunnen we straks in gebruik nemen en dan de kantine (met pijn in ons hart) slopen.

Eerst genieten van de kerstdagen, daarna weer hard aan de slag!

Klusweek 7 – 13 december 2019

Vorig weekend hebben we door o.a. sinterklaasactiviteiten niet geklust, bijna onwennig konden we dit weekend weer volop klussen.

Eerst zijn de elektriciteitskabels op een handige manier opnieuw georganiseerd. Elke keer dat je stroom nodig hebt een half uur zoeken naar hoe het ook alweer in elkaar zat en waar je je multitool op aan kan sluiten, is niet zo efficiënt werken.

Die multitool hebben we nodig voor het monnikenwerk dat we nu verrichten: de verflagen van de buitenmuren verwijderen. Dit is nodig voor toekomstige isolatie. Daarvoor mag het stucwerk blijven zitten, maar de verflagen schijnen dan niet goed te zijn. Een rotklus waar nog vele uren in zullen gaan zitten.

Daarnaast zijn we begonnen aan het neerhalen van het plafond in de toekomstige woonkamer. Gelukkig zit hier geen stucplafond en gaat dit een stuk sneller! Er moesten echter wel wat angsten overwonnen worden door de vele dode vogeltjes die hier lagen..

Ondertussen was het een hels kabaal. Onze nieuwste aanwinst is een sloophamer van 24 kg en deze moest natuurlijk direct getest worden. Door de wapening in het beton viel de snelheid van het slopen hier nogal tegen, dit gaat nog een grote klus worden.

De goten zijn flink verrot en kapot, en water komt op meer plaatsen naar beneden dan de bedoeling is. Om meer schade te voorkomen heeft onze (schoon)moeder/ons rode schoonmaakwonder wel de goten schoongemaakt. Een koud klusje! Gelukkig hebben we nu nog onze ‘kantine’ waar we weer op kunnen warmen in de pauzes. We zijn nog hard op zoek naar een betaalbare schaftkeet zodat we ook het gedeelte van de kantine (met pijn in ons hart) kunnen slopen.

Dat de combinatie van klussen en werken en heen en weer reizen pittig is, dat beginnen we te merken. We kijken uit naar de feestdagen, even lekker vrij. De dagen tussen de feestdagen kunnen we goed gebruiken om extra te klussen.

Ons bouwdoek is ook gedrukt en hebben we op een van de bouwhekken bevestigd. Kun je direct zien wat het zou moeten worden!

Klusweek 6 – 29 november 2019

Dit weekend stond vooral in het kader van opruimen. De houten vloer ligt nu grotendeels in de container, het brandhout ligt apart en het hout dat we opnieuw kunnen gebruiken is in het hok gelegd. Dit nadat onze moeders deze weer fanatiek ontdaan hebben van spijkers.

Het plan was om het plafond van de toekomstige woonkamer van de onderkant te gaan verwijderen. Gert-Jan begon daarom met het opruimen van de zolder, maar hier bleek geen beginnen aan. Er ligt zoveel rotzooi, waaronder veel glas, dit zou ons dagen gaan kosten om dit op te ruimen. We hebben daarom besloten om volgende week te beginnen met de plafonds vanaf de bovenkant te gaan verwijderen, want het is niet zo prettig als er constant glas of andere rotzooi op je hoofd valt.. Dat wordt weer een goede balansoefening om op de balken te blijven staan.

Verder hebben we buiten de tegels verwijderd, want het lijkt echt te gaan gebeuren: we krijgen stroom en water!! Na van het kastje naar de muur gestuurd te zijn denken we nu alles op de juiste manier geregeld te hebben. De bouwstroomkast staat verankerd met een keurmerk klaar om aangesloten te worden. Nu is het duimen draaien en maar hopen dat geen bericht goed bericht is, want reacties op onze mails of telefoontjes ontbreken helaas.

Klusweek 5 – 22 november 2019

We hebben weer een voldaan gevoel na dit weekend, het pand wordt stukje bij beetje leger en leger. Alle puinhoop die veroorzaakt was door het verwijderen van het plafond hebben we verplaatst naar de containers. Voor de zware kruiwagens hadden we een tactiek uitgevonden: één maakt vaart en racet met de kruiwagen de plank op, de ander geeft de kruiwagen een zet mee en de derde geeft een kontje om niet net zo hard achteruit te glijden.

Nadat de zaal netjes was aangeveegd, konden de steigers worden verplaatst. Zo kwam de plankenvloer vrij en konden we de vloer eruit slopen. Grote delen van de vloer gingen er vrij eenvoudig uit omdat de balken eronder zo verrot waren dat je die eronderuit kon trekken. De minder grote mensen zouden nu amper door de ramen kijken, zo hoog is het nu (ware het niet dat deze ramen nog steeds dichtgetimmerd zijn).

Wat voornamelijk een dagtaak bleek was het verwijderen van de spijkers uit het brandhout, zodat er zoveel mogelijk in de kar pastte. Daardoor zaten we dit weekend wel warmpjes bij de houtkachel (en ook het komende jaar).

Klusweek 4 – 15 november 2019

We mochten vrijdag weer op weg naar onze eigen camping, een lekker begin van je weekend. ’s Avonds gingen we meteen aan de slag, terwijl het kacheltje de caravan opwarmde. Vervolgens moesten we intensief op muggenjacht in de caravan, voordat we konden slapen. ’s Nachts hoorden we zelfs de kerkklokken niet meer, dat wennen gaat best snel!

Wat hebben ook zaterdag weer hard gewerkt en dat hebben we de dagen erna gevoeld ook. Wat een spierpijn en blauwe plekken. We hebben ons voornamelijk weer met het plafond bezig gehouden. Met rake klappen, trappen en met een beetje hulp van de zaag stortte deze beetje bij beetje naar beneden. Onder het stof, spinnenwebben en met vele zwarte vegen klauterden we naar beneden. Daar troffen we grote chaos aan. Het zal een flinke klus worden om dit te sorteren in brandhout, weggooi hout en restafval en naar de containers te slepen. Uitdaging voor volgende week!

Daarnaast neemt het uittrekken van spijkers uit het hout veel tijd in beslag. We halen behoorlijk veel latten uit het pand die hergebruikt kunnen worden bij het opbouwen, zonde om weg te gooien!

Klusweek 3 – 8 november 2019

Goed nieuws!! Wij hebben de omgevingsvergunning voor de verbouwing! Het plan die ook op de website staat is dus goedgekeurd door de gemeente.

Vrijdagavond arriveerden wij weer in Aldeboarn en we konden meteen aan de slag. De container was eerder deze week geplaatst, dus we konden eindelijk wat afval kwijt. Na een hoop gesjouw vonden we het mooi geweest en was de caravan voldoende verwarmd om in te kunnen vertoeven. We hebben onrustig geslapen, regelmatig gewekt door kerkklok, maar stonden om 7 uur weer paraat om verder te klussen.

Klusteam rood (onze moeders), vaders, broer en zus kwamen ons versterken zaterdag. Met zijn allen hebben wij veel kunnen doen, het doel was vooral om ver te komen met het slopen van het plafond. Het systeemplafond was eerder al verwijderd. Helaas bleken zich hier nog twee plafonds boven te bevinden: zachtboard en daarboven een rietplafond met een dikke stuclaag. Het lukte ons niet om dit vanaf de onderkant te verwijderen, dus als volleerde gymnasten klommen er twee op de zolder om daar rake klappen uit te delen.

Er was veel uithoudingsvermogen voor nodig, maar een dag later is het plafond van de toekomstige muziekruimte naar beneden gekomen. Nog maar driekwart van het huis te gaan.. Wat overbleef was een vloer met heel veel riet, puin en hout. Gelukkig zijn er maandag twee nieuwe containers gekomen: een voor hout en een voor al het andere afval. Dit betekende wel dat er enkele uren gestoken moest worden in het sorteren van het afval. Na hard doorwerken zagen we de planken van de vloer weer en vonden wij het hoog tijd om al het stof van ons af te douchen. Wat zijn we weer opgeschoten!

Klusweek 2 – 25 oktober 2019

Slopen, daar kunnen we echt van genieten. Gezien alles eruit moet, hoef je nergens rekening mee te houden, je kunt al je frustraties kwijt en je ziet snel resultaat. Wat wil je nog meer!

Zaterdagochtend begonnen we aan het opbouwen van de steigers om de systeemplafonds te kunnen verwijderen, samen met Harry en de ouders van Gert-Jan. Daarnaast moest de bar worden gesloopt. Ja we weten dat het jammer is, een bar in je woonkamer is geweldig, alleen deze is blauw.

De bar bleek ontzettend hufterproof. De enorme sloophamer bleek hiervoor niet altijd een oplossing te bieden en het werd schroefje voor schroefje verwijderen om vervolgens toch nog brute kracht te moeten gebruiken.

Het systeemplafond konden we daarentegen erg snel verwijderen. Af en toe iets te snel, dan kwam een groter deel naar beneden dan eigenlijk je bedoeling was. Het is even accepteren dat je onder het stof en de spinnenwebben komt te zitten, maar het resultaat is te zien!

De volgende dag werden we weer bijgestaan door een groot sloopteam en werden de gipsplaten van de wanden getrokken alsof het niks was. Ook in de ruimtes aan de straatkant zijn steigers opgebouwd en een deel van het plafond verwijderd. Het was een groot stofhapfestijn en met al het afval is het momenteel een grote chaos. De container vullen zal de uitdaging zijn voor het volgende klusweekend.

Klusweek 1 – 18 oktober 2019

Eerst moesten wat angsten overwonnen worden om het pikdonkere pand voor het eerst binnen te gaan. We hebben daarom ook direct gekeken welke ramen nog intact waren en de platen voor deze ramen verwijderd. Nu hebben we een beetje natuurlijk licht binnen en dat werkt wel zo prettig.

Vervolgens kon het feest beginnen: organiseren en slopen. Er staan al heel veel taken op het whiteboard en de kantine is schoongemaakt en ingericht. Een groot deel van het hout en ijzer is van de wanden in de grote zaal verwijderd, de sloophamer is al intensief gebruikt!

Op zaterdag onze eerste grote uitdaging: de caravan achter het huis duwen. Het is niet goed voor je gemoedstoestand om met zijn allen met je volle gewicht aan de caravan hangen en duwen en je dan tot de conclusie komt dat hij nog op precies dezelfde plek staat. Toen de caravan toch eindelijk voorbij de smalle doorgang was, besloten we eerst te gaan eten. Met een volle maag hebben we met extra mankracht de caravan op zijn plaats kunnen duwen, zonder elkaar nog verder te beschuldigen van te weinig inzet.

We genieten er al volop van en zijn tevreden met onze vorderingen in dit eerste weekend. We hebben ook erg veel hulp van onze familie! Het is zo fijn dat iedereen graag zijn steentje wil bijdragen. Toen oma (92) voor het eerst het pand bekeek dit weekend, wilde ze dolgraag wat doen om ons te kunnen helpen. Gelukkig kun je zittend op een rollator erg goed onkruid van de tegels verwijderen!


Voortraject

Op 11 mei konden wij het pand bekijken tijdens de open dag. Je moest er een beetje doorheen kunnen kijken, maar Gert-Jan zag al snel vele mogelijkheden voor de verbouwing van het pand.

Voor we echt kunnen verbouwen, is er een omgevingsvergunning nodig. De functie van het pand is nu een maatschappelijke bestemming en het zal naar een woonbestemming omgezet moeten worden.

Het eerste vooroverleg heeft Gert-Jan met gemeente Heerenveen gehad. Het is zo ontzettend leuk dat wij ook vanuit de gemeente zoveel leuke reacties krijgen en er erg goed met ons wordt meegedacht!

Op 17 september hebben wij de omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. Inmiddels hebben wij een positief advies van de welstand. Een paar afdelingen moeten nog advies uitbrengen, dus we hebben nog even geduld nodig.

Nadat wij de definitieve koopovereenkomst hadden ontvangen konden wij gelukkig snel terecht bij Groenewegen Notarissen, waarvoor dank! Hier ontvingen wij op 18 oktober de sleutel van het pand.