Het behouden van dit oude karakteristieke pand en deze toekomstbestendig te maken. Dit willen we doen door het te verbouwen met duurzame technieken en het pand functioneler te maken. Met als uitgangspunt: het monumentale karakter van het gebouw te versterken.
We gaan de voormalige kleuterschool transformeren tot een woonhuis met daarin een ruimte dat gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Waaronder een kantoorruimte waar Gert-Jan als architect kan werken. Ook willen we het pand graag een culturele functie geven. We willen op een laagdrempelige wijze huiskamerconcerten aanbieden en muzikanten/ensembles een podium geven.
Met de kennis en voorbeeldfunctie van een duurzaam pand willen we door middel van bijeenkomsten en inloopspreekuren deze kennis verspreiden in de omgeving.
De buitenzijde van het gebouw laten we zoveel mogelijk intact om het monumentale straatbeeld te behouden. We zullen dit restaureren. Er zal een nieuwe entree gemaakt worden voor het multifunctionele gedeelte van het pand.
Om het gebouw functioneler te maken zullen we de verdiepingsvloer verlagen. Hierdoor ontstaat er meer gebruiksoppervlak. De kozijnen met de rondbogen aan de voor- en achterzijde van het pand willen we in het zicht houden. We zullen daarom de vloer verhogen bij de aansluiting van de vloer met de voor- en achtergevel. Er zullen nieuwe houten spanten geplaatst worden voor het dak. Door deze en de houten vloerbalken in het zicht te houden wordt het karakter van het gebouw versterkt. In het woongedeelte maken we een vide met een entresol die losstaat van de gevels, hierdoor ontstaat een spectaculair ruimtelijk effect.
Wij willen het pand toekomstbestendig maken. Hiervoor willen we het verbruik van (natuurlijke) hulpbronnen reduceren, deze hergebruiken en energie produceren. Zo zullen we het gebouw na-isoleren en gebruik maken van lage temperatuur verwarming. We willen het regenwater en grijs water hergebruiken. We zullen gebruik maken van warmteterugwinning, door onder andere gebruik te maken van een lucht-water warmtepomp.
In de komende tijd zullen we het plan verder uitwerken en de onderdelen die we gaan toepassen in het pand zullen we op deze website toelichten.
We willen de ramen graag in het zicht houden op de bagane grond. De vloer wordt verlaagd, maar de ruimte voor het raam blijft vrij en daaromheen maken we een koof. Hieronder zie je hoe dat eruit komt te zien.
Isolatie dak
Binnen wilden we de bestaande spanten en het dakbeschot in het zicht houden. Daarom gaan we de buitenzijde van het dak isoleren. We gaan isoleren met ecologisch dampopen materiaal met vochtregulerende eigenschappen. Zo ontstaat een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmteregulering.
Wij hebben gekozen voor cellulose isolatie met daarop een houtvezelplaat. Cellulose zijn vlokken die tussen de dakbalken worden geblazen. Deze vlokken zijn gemaakt van gerecycled krantenpapier. Het materiaal heeft een uitstekende isolatiewaarde. Samen met deskundig advies van Halbe Vlietstra van http://www.oldenboom.nl hebben we de keuzes voor het isolatiemateriaal gemaakt. Straks gaat www.inblaasnoord.nl de cellulose in het dak blazen. Op deze wijze kan onze kap binnen een dag geïsoleerd worden.
Technische uitleg
Met ons nieuwe dakpakket behalen we een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) van 6,7 m2K/W. Een nieuwbouwwoning dient aan 6,0 te voldoen en hoe hoger de waarde hoe beter. Ter vergelijking: een niet geïsoleerd dak, zoals het was, heeft een waarde van minder dan 1,0. De opbouw van ons dak is te zien in de afbeelding en bestaat uit de volgende onderdelen:
1) bestaande dakbeschot
2) Intelligente folie: Pro Clima Intesana Connect; dit is een dampremmende folie met variabele dampdoorlatendheid afhankelijk van de weersomstandigheden
3) Cellulose tussen de nieuwe sporen
4) Gutex Multiplex-top: een regenzekere onderdakplaat van houtvezels met isolerende werking
5) Tengels en panlatten die zorgen voor ventilatie onder de dakpannen
6) Bestaande dakpannen worden er weer opgelegd. Het dakpakket zorgt er niet alleen voor dat de warmte binnen blijft, maar ook dat in de zomer overdag de warmte in het pakket opgevangen wordt en als het ‘s avonds afkoelt pas de warmte naar binnen wordt afgegeven. Dit wordt met faseverschuiving aangegeven. Cellulose is hier uitermate geschikt voor. Bij een ‘standaard’ isolatiemateriaal gebeurt dit niet. Daar zal het pakket snel warm worden en direct aan de binnenzijde afgeven.